Jedna od studentica koja ispunjava uslove za novčanu nagradu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je Nejra Osmančević iz Zenice, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Završila je četvrtu godinu studija, a odmalena je pokazivala želju za učenjem i istraživanjem. Kroz osnovno i srednje obrazovanje ta želja je proizilazila u rad i marljivost, a što je, u konačnici, doprinijelo odličnim rezultatima. „Odlučivši se za prirodnih smjer u Prvoj gimnaziji, moja svestranost se suzila i usmjerila ka biomedicinskim naukama. Medicina i zvanje doktora su me privukli, kako zbog humanog poziva, tako i zbog velikih mogućnosti koje ova nauka nudi, njenog svakodnevnog napredovanja i cjeloživotnog učenja i usavršavanja. Ostvarila sam zapažene rezultate na testiranju za stipendiju na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, gdje su mi ponudili besplatan studij genetike i bioinženjeringa. Na toj raskrsnici životnih odluka, medicina i dugogodišnja želja su presudile, druga opcija jednostavno nije dolazila u obzir“, kaže Osmančević. Studij medicine, koji traje šest godina i pri tome sadrži veliki broj predmeta, traži i iziskuje dosta vremena, dobru organizaciju i snalažljivost. „Vremenom kada pronađete svoj ritam i afinitete, sve postane lakše, a vi sigurniji u svoje znanje i sposobnosti. Uveliko je potrebna podrška i razumijevanje porodice i bliskih osoba, dosta truda, marljivosti, istraživanja i čitanja, a svi u konačnici dovode do zapaženih rezultata i visokih ocjena koje su podstrek za daljnje napredovanje“, ističe Osmančević.
Angažirana je i kao student demonstrator na Katedri za medicinsku mikrobiologiju, virusologiju i parazitologiju, gdje mlađim kolegama nastoji pomoći, objasniti i odagnati nedoumice vezano za predmete, a i za sam studij. „Moji planovi za budućnost su završiti Medicinski fakultet sa što više znanja, teoretskog, a još više praktičnog, te ostvariti dugo željeni cilj dobijanja Srebrene značke UNSA. Ono što je sigurno jeste da ću nastojati svoju karijeru graditi u BiH, prvenstveno svom rodnom gradu, Zenici. Na kraju, ujedno se zahvaljujem “Našoj riječi” na pažnji i pruženoj prilici da se predstave uspješni studenti što za nas još jedan vid podrške“, ističe Osmančević, koja je učestvovala i na simpozijima i kongresima, stičući dodatno znanje i iskustvo, a razmjene i obavljanje ferijalne prakse u inostranstvu sačekat će smirivanje trenutne pandemije koja vlada u svijetu.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK