Da u Bosni i Hercegovini žive pametni, obrazovani i ambiciozni mladi potvrđuje to i Alen Hatkić iz Tešnja, magistar farmacije. Nakon završene Srednje tehničke škole Tešanj – farmaceutski tehničar, upisao je Farmceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, diplomirao 2020. godine te stekao zvanje magistar farmacije. Tokom studija je ostvario prosjek ocjena od 9,60 te je proglašen za Zlatnog studenta generacije. Trenutno radi kao asistent na užoj naučnoj oblasti ‘’Biohemija’’ na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli.
Ključ za uspjeh je balans između učenja i odmora

„Nikada ne odustajte. Vjerujte u sebe, budite uporni, ozbiljni i odgovorni. Pojedinac nije svjestan šta sve može postići kada se potrudi. Stepenice do uspjeha su prepune prepreka ali kada se popnete i pogledate iza sebe šta ste sve postigli – bićete jako ponosni“,
poručio je mladima Hatkić.

„Još u osnovnoj školi sam pokazao interes i afinitet za prirodne nauke. Jako volim hemiju i biologiju kao i druge srodne discipline. Također, rad u laboratoriji je za mene nešto predivno i nešto što jako volim. U farmaciji sam pronašao sve te elemente. Moj izbor je bio Farmaceutski fakultet i smatram da sam donio pravu odluku“, kaže Hatkić. Kao i na svakom drugom fakultetu, ističe Hatkić, potrebno je mnogo truda, rada, vremena i odricanja da bi se postigao izvanredan uspjeh. „Mislim da je od svega najvažnija organizacija. Uvijek sam učio redovno kako bih izbjegao gomilanje gradiva i ispita. Nikada nisam dozvoljavao sebi da za tri dana spremim čitav predmet. Smatram da je balans između učenja i odmora ključ za uspjeh. Dobiti Zlatnu plaketu na Farmaceutskom fakultetu poprilično je izazovno i trebalo je tu dosta strpljenja, vremena i odricanja. Ali, kada imate cilj i kada uistinu volite ono što učite, ništa nije teško. Ovo priznanje odraz je moje upornosti i truda i stalni mi je podsjetnik da ništa nije nemoguće“, kaže Hatkić.
Planira upisati i III ciklus studija
Tokom studija, u akademskoj 2018/19. godini, učestvovao je na takmičenju ‘’Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown’’ u Sarajevu. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera gdje su učestvovali najbolji studenti završnih godina medicinskog i farmaceutskog fakulteta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a njegov tim je osvojio drugo mjesto.
„Tokom studija sam usvojio značajan stepen znanja. Naravno, ne smatram da znam sve, niko ne zna sve, i treba tu još dosta nadogradnje, usavršavanja, kontinuiranog učenja i stjecanja iskustva. Ako ništa, mislim da imam dobre temelje za dalje proširivanje znanja“, ističe Hatkić.
Pored toga što je stalni zaposlenik na Univerzitetu u Tuzli, u slobodno vrijeme voli šetnje u prirodi i čitanje knjiga. Želja mu je ostati na Fakultetu.“Želim napredovati i usavršavati svoje znanje te ga prenositi na druge. U skorijoj budućnosti planiram da upišem III ciklus studija. Mnogo me privlači naučno-istraživački rad tako da bih se volio iskušati i u tome“, kaže Hatkić.