ONI SU BUDUĆNOST BIH


Atletski klub Zenica već dugi niz godina u svojim redovima ima sportiste i sportašice koje su ne samo učesnici najvećih svjetskih takmičenja, nego i osvajači brojnih medalja. Izuzetno kvalitetan trenerski kadar u Klubu te brojni talenti, garant je da će se i u budućnosti zastava Bosne i Hercegovine vijoriti na brojnim atletskim borilištima.
Skok u vis
Sajra Selimović (15) članica je AK Zenica već pet godina u tom periodu je osvojila mnogobrojne medalje i trenutno je državni prvak u tri kategorije: djevojčice, mlađe juniorke i juniorke. Nakon što je s uspjehom 5.0 završila OŠ „Hasan Kikić“ upisala je Medicinsku školu u Zenici.
– Od malena sam gledala skok u vis koji mi je bio najljepša disciplina. Isprobala sam još neke u kojima sam također ostvarila dobre rezultate ali sam se najviše pronašla u skoku u vis. Imam veliku podršku roditelja, trener mi daje mnogo motivacije tako da sam ove godine postala državna prvakinja i u dvije starosne kategorije iznad svoje -kaže Selimović te dodaje da je prva ljestvica koju je preskočila s devet godina bila postavljena na visini 1.20 m.
– Trenutno sam visoka 174 cm a moj lični rekord iznosi 165 centimetara. Do klupskog rekorda mi nedostaje desetak centimetara i uvjerena sam da ću uskoro stići i do tog. Nadam se da ću do zimske sezone preskočiti 170 cm, to mi je prvi cilj. Također, želim ispuniti normu za Balkanske igre 2024. godine i nastupiti u reprezentaciji Bosne i Hercegovine -istakla je Selimović a potom dodala da joj nije teško uskladiti školske obaveze s treninzima i takmičenjima.
– Uspijevam pronaći vrijeme za obje obaveze, učenje i treninge. Nakon srednjoškolskog obrazovanja želim upisati Medicinski fakultet na Univerzitetu u Zenici a nakon tog raditi kao doktorica opće prakse -kazala je na kraju razgovora Selimović koja na atletskom stadionu Kamberovića polje trenira pod palicom bh. rekordera i nekadašnjeg olimpijca Elvira Krehmića.
Izuzetno zahtjevna disciplina
– Imali smo generaciju 2007-2008. koja je bila izuzetno nadarena. Uz Sajru koja je dobar radnik, tu je bilo još nekoliko djevojčica. Vrhunski potencijal također je imala Hana Džumhur, nažalost ona sad živi u Njemačkoj. Sajra je ostala sama ali i ja sam cijeli život trenirao sam, to nije neobično za naše podneblje -kaže Krehmić te dodaje da je Sajra prošla sve discipline u školi atletika.
– Pokušavamo sa specijalističkim treninzima na skoku u vis već dvije godine i tu joj izuzetno dobro ide. Još je premlada da napravi razliku između treninga i takmičenja, izuzetno dobro skače na treningu ali na takmičenju ide tek malo bolje. To je pokazatelj da su to još djeca koja imaju posebnu tremu, što mi je drago, pripremaju se za takmičenja. Za godinu-dvije bismo trebali imati jednu vrhunsku skakačicu. Skok u vis je jedna od tehničkih najzahtjevnijih disciplina te se mora non-stop biti na treningu -kazao je Krehmić te dodao da je Sajra superiorna u svojim kategorijama te da je mogla uzeti medalju i u seniorskoj konkurenciji ali nije imala pravo nastupa.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK