Rekorder Bosne i Hercegovine u disciplini kugla, Mesud Pezer, nakon daljine od 21.33 m u polufinalu, nastupio je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju. Podsjećamo da njegov najbolji rezultat u karijeri iznosi 21.48 m a ostvario ga je na takmičenju u švedskom gradu Växjö, 13. avgusta 2019. godine. Mesud je nekoliko dana prije polaska u Tokijo, na atletskom mitingu u Zenici, kuglu bacio na daljinu od 21.35 m.
Dva prestupa
Finalna serija održana je u četvrtak, u 4:05 sati ujutro po našem vremenu, a Mesud je bio prvi takmičar koji je nastupio. U prvoj i drugoj seriji, nezadovoljan s daljinama, napravio je prestupe. Treći put je kugla išla na, za Pezera, skromnu daljinu od 20.08 metara i naš atletičar je takmičenje završio kao jedanaestoplasirani.
– Od srca hvala svima na neizmjernoj podršci zbog mog plasmana u finale Olimpijskih igara. U samom finalu moglo je puno bolje, ali to je sport. Takmičarski duh ponekad prati sportska sreća, ali nekad ga i zaobiđe. Zadovoljan sam svojim nastupom u Tokiju, bez obzira koje mjesto da sam zauzeo, ponosno sam pored srca nosio grb svoje domovine -rekao je Pezer u svojoj izjavi nakon takmičenja na kojem je zlato osvojio Ryan Crouser (USA) s novim Olimpijskim rekordom od 23.30 m, srebrni je njegov sunarodnjak Joe Kovacs (22.65 m) a bronzu je osvojio Novozelanđanin Tomas Walsh (22.47 m).
Nastavak treninga
Po povratku iz Tokija, Pezer je odmah nastavio s treninzima. Protekle subote, samo dan nakon što je stigao u Zenicu, proveo je više od dva sata u teretani Atletskog stadiona na Kamberovića polju a potom se, u razgovoru na „Našu riječ“, prisjetio svog nastupa.
– Presretan sam jer sam u polufinalu nadvladao psihičku barijeru koju sam imao na ranijim prvenstvima. To će mi mnogo pomoći na narednim takmičenjima. Ipak, ostaje žal jer u finalu nisam bacio kako sam zacrtao. Bio je veliki pritisak jer sam znao da ja otvaram finalnu seriju na Olimpijadi a taj događaj je vrhunac karijere svakog sportiste -rekao nam je Pezer i dodao da su sudije u toku zagrijavanja napravile problem s linijama koje označavaju daljinu.
– Na zagrijavanju sam bacao prvi i imao sam daljinu metar iza bijele crte a bacio sam kuglu s 80% snage. Spomenuo sam sudijama da vjerojatno imaju problem s linijama i nakon što su ponovno izmjerili vidjeli su da su oznake postavljene na dva metra više, bijela linija je umjesto na 20 stajala na 18 metara. Uštimao sam se tehnički i sve je bilo super. Vratili smo se nakon zagrijavanja u stadion a kasnije je uslijedila i prozivka. Sudije su, u međuvremenu, pomjerili crte a da nisu rekli nikome od nas. Prvi sam ušao u krug i nakon hica mislio u glavi da imam samo 18.40 -rekao je Pezer i ponovio da je zadovoljan s urađenim.
– Bio bih još zadovoljniji da sam u finalu bacio novi državni rekord jer sam to i vrijedio. Realno je bilo, i pored ovako snažne konkurencije, da budem peti i to bi mi zadovoljilo dušu. Upravo zbog tog nastavljam s treninzima u Zenici, želim da ispunim cilj i ove godine prebacim 21.48 m. Menadžer mi je poslao spisak još nekoliko takmičenja na koje ću ići kako bih to završio, zaokružio sezonu i onda otišao na zaslužen odmor -kaže Pezer.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU