O aktuelnoj bezbjedonosnoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu, kontrolama vozača, statističkim podacima u oblasti kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja, opremi i kadrovskom jačanju policijskih službenika, a povodom 15. januara – Dana vozača i automehaničara razgovarali smo s ministrom unutrašnjih poslova ZDK, Dariom Pekićem.
Bezbjednost na zadovoljavajućem nivou
NR: Kako ocjenjujete rad Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u 2021. godini i da li ste zadovoljni urađenim u prošloj godini?
PEKIĆ: Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli u prošloj, 2021. godini jer su sve organizacione jedinice u sastavu Ministarstva s uspjehom izvršile postavljene zadatke. Bezbjednosna situacija na području Kantona bila je na zadovoljavajućem nivou, s tim da uvijek postoji prostor za još veći napredak i bolje rezultate. Ono što me čini naročito zadovoljnim jeste podatak da u protekloj godini, zahvaljujući mjerama koje smo poduzimali kako bi se građani osjećali bezbjednim, nismo imali neriješenih teških krivičnih djela niti krivičnih djela koja bi mogla u većoj mjeri uznemiriti javnost. Cjelokupna aktivnost Ministarstva odvijala se u saradnji s drugim nadležnim organima i institucijama i u svom radu Ministarstvo je bilo potpuno usmjereno na eliminisanje svih pojava koje narušavaju ili bi mogle narušiti bezbjednosnu situaciju.
NR: Kakva je aktuelna bezbjednosna situacija u Zeničko-dobojskom kantonu?
PEKIĆ: Bezbjednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou. Skupština Zeničko-dobojskog kantona, odnosno njena nadležna tijela, vrše kontinuirani monitoring i analizu našega rada u svim segmentima i ocjene koje smo od njih do sada dobivali po tom osnovu su uvijek su bile pozitivne. Naravno, naši dosadašnji rezultati obavezuju nas da intenziviramo svoje napore u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije.
Statistički podaci
NR: Da li su statistički podaci u oblasti kriminaliteta i sigurnosti u saobraćaju u toku 2021. godine povoljniji u odnosu na raniji period?
PEKIĆ: Na području ZDK, do početka decembra prošle godine, prijavljeno je 2.011 krivičnih djela od kojih je rasvijetljeno 1.638 ili 81,5%. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela, prijavljeno je 1.914 lica od kojih je 916 povratnika u činjenju krivičnih djela i 30 maloljetnika. Slobode je lišeno 825 lica. Broj krivičnih djela evidentiranih tokom 11 mjeseci 2021. godine u poređenju s istim periodom prošle godine, veći je za 0,4%. U navedenom periodu, na području Kantona evidentirano je 2.612 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 17 lica. U saobraćajnim nezgodama povrijeđeno je 887 lica, od čega 755 lakše i 132 teže. Za 11 mjeseci 2021. godine, broj saobraćajnih nezgoda je, u odnosu na isti period prethodne godine, veći za 12%. Broj lakše povrijeđenih lica veći je za 34,8%, broj teže povrijeđenih lica veći je za 45%, dok je broj smrtno stradalih lica manji za 10,5%.
NR: Koji su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća?
PEKIĆ: Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća na putevima u ZDK su neprilagođena vožnja uslovima i stanju na kolovozu. Kad ovo kažem, imam na umu širok spektar prekršaja koje čine vozači te činjenjem takvih prekršaja prouzrokuju saobraćajne nezgode. Najčešće se radi o nepoštivanju ograničenja brzine, preticanju na nedozvoljenim mjestima, vožnji pod dejstvom alkohola te, uopšteno govoreći, o velikom stepenu nepažnje u saobraćaju. Ovdje se nameće i pitanje saobraćajne kulture, odnosno nedostatka pažnje i brige za druge učesnike u saobraćaju, prije svega za pješake. Zbog toga, jako je važno da u izgradnji saobraćajne kulture učestvuju sve institucije društva kako bi se stanje u ovoj oblasti popravilo.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju