Imenovanjem aktuelne Vlade Zeničko-dobojskog kantona, premijerka Amra Mehmedić je postala prva žena u historiji na ovoj poziciji. Možda je to i lijepa poruka za sve žene u bh. društvu, da vrijednim radom, trudom i zalaganjem, ali i hrabrošću i ustrajnošću, mogu činiti pozitivne promjene i ostvariti željene ciljeve.


„Prije svega, želim da svim ženama, svim našim sugrađankama Bosankama i Hercegovkama, čestitam 8. mart koji u sebi nosi toliko simbolike. Želim da svih 365 dana u godini budu voljene i pažene, ali da ne posustaju u borbi za svoja prava. To je proces koji traje, ali napretka ipak ima. Mnogo toga se promijenilo od prvih demonstracija žena prije više od stoljeća do današnjeg vremena. Veliki broj žena se ostvario u biznisu, politici, sportu i općenito u društvenom životu. To nije kros, nego maraton na kojem ne smijemo posustati“, poručila je premijerka Mehmedić.


„Dvadeseti vijek je obilježila borba za ravnopravnost žene, društvena, ekonomska i politička prava. To su temeljna prava i vrijednosti demokratskog svijeta, kojima i naše društvo teži. Međutim, ona se ne smiju prepoznavati samo u pravnom smislu, nego se moraju uspješno ostvarivati u svim sferama društva. I Vlada koju predvodim nosi takvu poruku. Vlada ima tri ministrice i to je najveći broj žena u Vladi otkako postoji Zeničko-dobojski kanton. Prije dolaska na premijersku poziciju radila sam u Gradskoj upravi Zenica, također na rukovodećoj poziciji. Ostvarila sam i izvanredne rezultate u sportu. Ponosna sam što sam prva premijerka, što, uostalom, govori i o politici parlamentarne većine koja podržava Vladu. Obaveza svih nas je da nastavimo djelovati u pravcu postizanja potpune rodne ravnopravnosti i jačanja položaja žena u našem društvu. Moramo i borit ćemo se protiv svih oblika diskriminacije i nasilja koji su apsolutno neprihvatljivi prema bilo kome, a posebno prema ženama. I to je moja misao vodilja“, kaže premijerka Mehmedić.
Porodične i poslovne obaveze je, kaže premijerka Mehmedić, moguće uskladiti uz dobru organizaciju i ispravno određivanje prioriteta. „Živimo u ubrzanom vremenu, pod stalnim pritiskom i stresom, ali je moguće sve koordinirati pa i pronaći vrijeme za rekreaciju. To još uvijek uspijevam na uštrb društvenog života“, kaže premijerka Mehmedić.