Povodom Međunarodnog dana žena razgovarali smo s Erminom Nišić koja je bila članica Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) od 1984. do 1995. godine, te njegova stalna saradnica od 2008. do danas. Završila je studij kulturologije na Filozofskom fakultetu u Zenici. U predratnom i ratnom periodu u BNP-u tumačila je uloge u 44 predstave, a u poslijeratnom periodu tumačila je uloge u još 13 predstava.
– Tema o kojoj nije lako reći svoje mišljenje u par rečenica. Već decenijama žene pokušavaju dobiti svoju ravnopravnost i mislim da u vrijeme globalizacije to pitanje dobiva sve više prostora. Borba za primjenu te poštovanje ljudskih prava pruža šansu da se žene bore za emancipaciju, svoju samostalnost u savremenom društvu, a da li se dovoljno borimo pa mislim da i ne baš -kaže Nišić na početku razgovora.
NR: Jesu li žene diskriminirane u društvu?
NIŠIĆ: Još uvijek žene doživljavaju diskriminaciju i još uvijek ne možemo reći da smo baš slobodne živjeti kako želimo. Uvijek postoje kočnice. Biti žena, majka, domaćica, supruga, snaha, sestra i baviti se bilo kojom poslovnom karijerom zahtijeva mnogo energije i vremena. Zahvaljujući tehnologiji neke stvari su olakšane, ali još uvijek žena nosi veliki teret na svojim leđima. Kažemo muškarci su jači, muškarcima je uvijek sve dozvoljeno a ženama se i dalje, ako nisu po željenim propisima mnogo toga zamjeri. Zašto? Zar nismo svi mi prvo ČOVJEK pa onda muškarac ili žena.
NR: Zašto mnoge žene trpe nasilje u porodici?
NIŠIĆ: Valjda jer se plaše opstanka, jer se plaše kako će u ovim teškim vremenima preživljavati. Nismo svi isti, neko je hrabriji, sposobniji pa i spremniji da učini korak i ode od nasilja bilo koje vrste. Mislim da treba još mnogo vremena da bi se moglo reći: žene i muškarci su apsolutno ravnopravni. Mislim da trebamo biti mnogo upornije, omogućiti ženama sve vrste edukacija vezanih za ovu temu, otvarati savjetovališta koja će osim razgovora pomoći ugroženim ženama. Naravno i mediji tu trebaju i mogu učiniti dosta. Ono osnovno jeste da žene trebaju biti jedna drugoj podrška.