Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija BiH će od 12. do 17. maja 2021. godine u Zenici igrati drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo. Do premijernog nastupa na Euru, najbolje bh. odbojkašice pokušat će doći kroz Grupu F u kojoj su još Češka Republika, Slovenija i Latvija.
Tim povodom su gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH (OS BiH), Alija Fatić, i direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, Nedim Talić, potpisali ugovor o održavanju dva odbojkaška takmičenja u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“.
Europska odbojkaška federacija (CEV) prihvatila je prijedlog Odbojkaškog saveza BiH da se dvije velike sportske priredbe održe u Zenici, gdje je u augustu 2020. godine uspješno organizovano Europsko prvenstvo za odbojkašice u kategoriji U21.

Drugi kvalifikacioni turnir za Euro 2021. godine za odbojkašice igrat će se od 12. do 17. maja. CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 27. maja do 3. juna 2021. godine gdje se u Grupi B uz selekciju BiH nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.

-Za organizaciju Eura prošlog ljeta dobili smo najveće ocjene i predsjednik ECV-a, Aleksandar Boričić, obećao je da će se u Zenici igrati i finale Lige prvaka. Pred nama su dva kontinentalno velika turnira, kvalifikacije za Euro i CEV Srebrena liga na kojima ćemo vjerujem nastupiti s najboljim timom i gdje ćemo se plasirati na Euro i igrati doigravanje za CEV Zlatnu ligu najboljih reprezentacija Starog kontinenta -rekao je Fatić.
Grad Zenica ponosan je što nakon najboljih bh. nogometaša, košarkaša, rukometaša, tenisera i ragbijaša postaje domaćin međunarodnim utakmicama odbojkaških reprezentacija BiH.
-Zenica je grad sporta. Imamo mnogo kvalitetnih sportskih priča, a ova saradnja s OS BiH je jedna od njih. Nadam se da će pandemija koronavirusa jenjavati i da ćemo možda biti u prilici da tribine Arene otvorimo za gledatelje, čime bi mnogo snažnije ove manifestacije osjetila i lokalna privreda što je jedan od naših ciljeva saradnje s OS BiH. Vjerujem da će Zenica i njeni građani potvrditi svoje gostoprimstvo, da će gosti iz Europe iz našeg grada i države ponijeti lijepe uspomene, a da će reprezentativke BiH iz Zenice otići na Euro -izjavio je Kasumović.