Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razgovarao je prošle sedmice s potpredsjednikom Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alijom Fatićem, kojem je tom prilikom predložio da Zenica, BiH i OS BiH budu domaćini Svjetskog odbojkaškog prvenstva za seniore ove godine. Svjetska odbojkaška federacija FIVB objavila je kako je zbog agresije na Ukrajinu, Rusiji oduzeto domaćinstvo Svjetskog odbojkaškog prvenstva koje će se održati u avgustu i septembru ove godine.
– Grad Zenica je tokom 2020. i 2021. godine bio više nego uspješan domaćin međunarodnih odbojkaških takmičenja pod ingerencijom Evropske odbojkaške federacije CEV. Imamo sjajnu saradnju s Odbojkaškim savezom FBiH i OS BiH, kao i sve uslove za organizaciju jednog ovako velikog događaja koji bi bio idealna prilika za promociju našeg grada i države -kaže Kasumović.
Svoj optimizam Kasumović temelji i na pozitivnim reakcijama međunarodnih odbojkaških zvaničnika nakon takmičenja u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“. Iz sjedišta Evropske odbojkaške federacije čak su i obećali kako će Zenica u skoroj budućnosti dobiti domaćinstvo završnice jednog od elitnih evropskih klupskih takmičenja.
– Evropsko prvenstvo za juniorke bio je najveći sportski događaj u svijetu u 2020. godini, u jeku pandemije korona virusa. Svima su još svježa sjećanja na tu veličanstvenu organizaciju, za što su Grad Zenica i lično gradonačelnik Kasumović, kao i OS BiH, dobili specijalnu zahvalnicu Aleksandra Boričića, predsjednika CEV-a. Ideja Kasumovića je za svaku pohvalu, svakako ćemo je podržati i s njom upoznati prije svega gospodina Boričića, a potom i CEV -izjavio je Fatić.
Olimpijski pobjednik iz Pekinga, reprezentacija Francuske i aktuelni svjetski prvaci Poljaci ranije su objavili kako će bojkotovati Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a FIVB je objavio da će novi domaćin biti određen naknadno.