Prošle sedmice prezentirani je plan Organizacionog odbora zeničkog zimskog festivala „ZE-ADVENTURE“ i „Studengrad“. Građane Zenice ove godine, kako je najavljeno na pres konferenciji, očekuje niz sadržaja.
Svečano otvorenje „Studengrada“, u nešto manjem obimu adventurskih kućica održano je proteklog vikenda a iz ovogodišnjeg programa izdvajamo: Fundraising bajkera za „Dom-porodicu“ (srijeda, 22. decembar od 12 sati), koncert hora Kasiopeja sa solistima (petak, 24. decembar od 20 sati), grahijada (nedjelja, 26. decembar od 12 sati).
Nandino Škrbić, u ime Organizacionog odbora za doček nove godine i tehničkog realizatora ovogodišnje manifestacije, pozvao je sve sugrađane da poštuju higijensko-epidemiološke mjere te da programe prate u živom programu na Radio-televiziji Zenica.
– Sve ćemo ispoštovati pa i ograđeni festivalski dio u kojem će moći boraviti maksimalno 300 osoba uz mjeru VTP, ali mi ne možemo zabraniti ljudima da izađu na trg. Imamo malo opuštenije mjere, ali ćemo poštovati sve i pozivamo građane da programe gledaju preko malih ekrana -rekao je Škrbić a potom dodao da je za 17 festivalskih dana Gradska uprava izdvojila 100.000 KM.
Najavljeni su i izvođači koncerta prednovogodišnje i novogodišnje večeri, kada će nastupiti regionalna zvijezda Željko Samardžić i to 30. decembra, dok će u novogodišnjoj noći, 31. decembra, nastupiti Mahir Mulalić, pobjednik „Zvezda Granda“, i Isak Šabanović.
Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Miroljub Mijatović, rekao je više o sadržajima za najmlađe.
– Program za djecu, osim 31. decembra kada će biti organizovan doček Nove godine od 12 do 13:30 sati za najmlađe, bit će održan i u Bosanskom narodnom pozorištu gdje je planirano pet termina za dvije dječije predstave Dječije omladinske i lutkarske scene. To će ujedno biti i prvi odlazak u pozorište zeničkih prvačića -istakao je Mijatović.