Osmo izdanje „Vučko Traila“, najpoznatije i najpopularnije trail utrke u BiH, održano je na planinama Bjelašnica i Visočica a ove godine je zabilježeno ogromno interesovanje i rekordan broj učesnika. Start i cilj nalazili su se na izletištu Javorov Do na Bjelašnici. Učestvovalo je ukupno 1.026 trkača iz 29 zemalja, što je za 30 posto više u odnosu na 2023. godinu, a utrku su uspješno i u vremenskom roku završila 892 učesnika. Čak 40 posto natjecatelja je stiglo iz inozemstva.
Zeničanin Marijo Zakić nažalost ove godine nije stigao do cilja. Na 46 kilometru staze i +3.000 metara elevacije prekoračio je limit od 11 sati na ekstremno vrelom danu (37 stepeni).
– Došli smo na 43 kilometru za 11 sati i desetak minuta, zakasnili smo par minuta. Bilo je žestoko, strašno težak teren. Organizatori nisu uvažili niti ekstremne vrućine na kojim je bilo teško i disati. Ovo je bio vjerojatno i najteži Vučko koji smo trčali. Prošle godine smo završili a ovaj put su vrućine uzele danak -kaže Zakić i dodaje da je na Vučko s njim bio i Emir Smajić iz Zenice. Na kraju je dodao da se sad pripremaju za Skakavac Trail koji je na rasporedu 7. septembra.