Kantonalno udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Zeničko-dobojskog kantona obilježilo je uličnom akcijom potpisivanja donorskih kartica protekle subote Evropski dan darivanja organa. Predsjednik Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK Muhamed Kadrić kazao je u izjavi za Našu riječ da na godišnjem nivou na dijalizi ima oko 300 bolesnika, u pet dijaliznih centara.
– Smrtnost je velika, a i priliv novih bolesnika je veliki. Znači, svake godine umre 50-60, a otprilike toliko dođe i novih bolesnika na dijalizu. Imamo sigurno preko 50 transplantiranih osoba i preko 50 donora – kaže Kadrić i dodaje kako u ZDK-u ima oko 2.000 potpisanih donorskih kartica te da u protekle dvije godine, zbog pandemije koronavirusa, nisu realizirali ove aktivnosti. Također je dodao da potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa, u cilju pomoći drugim ljudima.
– Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa s umirućih osoba za transplantaciju. Kantonalna bolnica Zenica od 2014. godine ima mogućnost utvrđivanja moždane smrti, na nivou Federacije je ukupno 13 takvih zdravstvenih ustanova. U prosjeku, od 2013. do 2018. godine bilo je 25 transplantacija godišnje. S usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa 21.11 2017. godine, očekivali smo veliki napredak transplantacijske medicine u FBIH koji se nažalost nije desio najviše zbog nefunkcionalnog zdravstvenog sistema -istakao je Kadrić.