Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, kao nevladina organizacija osnovana od tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava, već 13. godinu u nizu organizuje najveći, najautentičniji i najmasovniji, međureligijsko-kulturni i molitveni skup u Bosni i Hercegovini, pod nazivom Duh Asiza u Zenici.
– Okupljajući se na ovoj manifestaciji Zenicu stavljamo u središte organizovanog i institucionalnog međureligijskog dijaloga, svjedočeći o stoljetnoj multireligijskoj i interetničkoj stvarnosti naše domovine Bosne i Hercegovine -istakli su iz OMS-a Zenica.
Na ovogodišnjoj svečanosti održanoj u župnoj crkvi Svetog Ilije nastupio je Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva, a ovogodišnja „Zenička povelja MIRA“ kao zajedničko priznanje svih vjerskih zajednica i crkava Zenice, je dodijeljena kardinalu Vinku Puljiću nadbiskupu metropoliti vrhbosanskom u miru. Kardinalu Puljiću priznanje je dodijeljeno kao znak zahvalnosti za višedecenijski rad u Međureligijskom vijeću, koje je i osnovao 1997. godine s tadašnjim religijskim poglavarima naše zemlje.
– Čestitam kardinalu Puljiću na priznanju koje je itekako zaslužio jer se cijeli život borio za mir i međureligijski dijalog. Želimo mu da se ne umori, nego da i nadalje ustraje na tom putu te da mu Bog dadne zdravlja i mirnih dana u mirovini -kazao je don Vlatko Rosić ispred OMS-a Zenica.
Priznanje kardinalu Puljiću je uručio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Međureligijskog vijeća u BiH.
– Od kad sam u Sarajevu, od 1990. godine, uvijek mi je bilo jasno da mi ovdje moramo zajedno živjeti u svoj različitosti. Zato sam kroz sve vrijeme, i službeno i neslužbeno, pokušao naći put do suradnje i razumijevanja. Tko iskreno Boga moli, taj i čovjeka voli. Zato je prevažno stvoriti ozračje, vrjednovati čovjeka, njegovo dostojanstvo, njegova prava i pravo na život -kazao je, između ostalog, kardinal Puljić.