Promocijom romana „Uvod u lebdenje“ bosanskohercegovačkog autora akademika Dževada Karahasana, koja je upriličena u ponedjeljak, 4. jula, počela je tradicionalna manifestacija „Ljeto u biblioteci“.
Roman „Uvod u lebdenje“ je, prema riječima autora Karahasana, pokušaj da piše o slobodi koju čovjek nosi u sebi, koju spoznaje, način na koji je doživljava i artikulira u nemoralnim uvjetima kao što su zatvor, grad pod opsadom, poremećene strukture i život bez forme. „U tim okolnostima čovjek je prisiljen okrenuti se sebi i tada čovjek otkriva svoje mogućnosti, upoznaje svoje biće, živi i upoznaje one forme slobode koje je dobio prije rođenja i koje je donio u sebi. Na tu slobodu, koju nam niko ne može oduzeti, mi zaboravljamo i vjerujemo da nam slobodu daje država, politički sistem, policije, direktor firme,… Kad se svijet okrene od vas ili protiv vas, tada se i vi okrećete sebi i otkrivate ovu slobodu koja je dublja od svega što nosite u sebi“, ističe Karahasan.
Moderatorica na promociji bila je Merima Handanović koja je ovom prilikom istakla da je roman priča o ratu iz akademske vizure koja predstavlja opkoljeno Sarajevo ali i duh raje koja živi u Sarajevu.