Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH na prvoj sjednici održanoj 29.08.2023. godine, odobrila je za RMU „Zenica“ avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje.
– RMU „Zenica“ se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati obezbjeđivanje potrebnih količina za rad TE „Kakanj“, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu. Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivrede BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema i stabilno snabdijevanje kupaca -istakli su iz EP BiH.
Dan kasnije su zeničkim rudarima uplaćene plate za juni i juli te naknade za topli obrok za maj, juni i juli. Navedenim izmirenjem obaveza prema radnicima prestali su razlozi za obustavu proizvodnje u koju su zenički rudari stupili 25. jula. Direktor poduzeća Mensur Hukić također je dan ranije ukinuo odluku o privremenom prekidu posla, koju je donio 26. jula.