Protestni skup koji je održan prošlog utorka u organizaciji Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije BiH ispred zgrade vladajućeg društva Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, nije rezultirao pozitivnim ishodom za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još uvijek čekaju plaću za mjesec juni.
– Direktor je prošle sedmice izdao odluku o privremenom prekidu rada. Samo rade radnici koji su obavezni raditi u slučajevima prekida proizvodnje. Nikakvih novih informacija nemamo. Slijedi sjednica Vlade Federacije BiH pa očekujemo da će se nešto desiti, odnosno da će uputiti novi zahtjev JP Elektroprivreda BiH da postupi po odredbama sporazuma koji smo 3. jula potpisali s Upravom RMU Zenica. Sporazum je potpisan onako kako ga je predložila Uprava, koja je dobila smjernice od JP EP BiH, a na osnovu tog sporazuma isplaćena nam je i plaća za maj -izjavio je nakon protesta u Sarajevu Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.
Sjednica Vlade FBiH
Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na sjednici Vlade FBiH održanoj prošle sedmice data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci. Za vršioce dužnosti članova Uprave imenovani su Sanel Buljubašić (generalni direktor), Fahrudin Tanović (direktor za proizvodnju), Amra Ohranović (direktor za pravne poslove i ljudske resurse), Harun Gadžo (direktor za kapitalne investicije), Edisej Sjerotanović (direktor za distribuciju), Nevad Ikanović (direktor za snabdijevanje i trgovinu), te Sanela Jurišić (izvršni direktor za ekonomske poslove). Prethodno je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru ovo privrednog društva za donošenje Odluke o razrješenju članova Uprave, radi gubitka povjerenja dioničara.
Sastanak granskog sindikata
Jučer je (ponedjeljak, 7. august) održan sastanak granskog sindikata nakon kojeg smo kontaktirali Elvedina Avdić te nam je potvrdio da ostaju pri Zaključku Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH sa sjednice održane 3. augusta.
– Nakon što Nadzorni odbor JP Elektroprivrede BiH potvrdi odluku Vlade FBiH o smjeni i imenovanju Uprave JP Elektroprivreda BiH koje su usvojene na sjednici Vlade FBiH prošle srijede, Sindikat RMU Zenica će direktoru RMU Zenica dostaviti zahtjev za stavljanje van snage Odluke o privremenom prekidu rada u RMU Zenica koja je donesena od strane direktora RMU Zenica 27. jula. Sindikat RMU Zenica će u isto vrijeme kroz zahtjev Upravi JP Elektroprivreda BiH i direktoru RMU Zenica predstaviti rok za isplatu plate za mjesec juni i juli 2023. godine -kazao je Avdić.