Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica je na nedavno održanoj hitnoj sjednici donio odluku o najavi organizovanja i održavanja generalnog štrajka za srijedu, 25. avgusta ove godine s početkom u 7 sati. Generalni štrajk se organizuje s namjerom hitnog ispunjavanja zahtjeva Sindikata zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i isplata radničkih primanja, plate za juli 2021. godine. Sindikat traži od RMU Zenica da obezbijedi novčana sredstva za isplatu plata.
– Najavili smo štrajk zeničkih rudnika povodom nepoštivanja kolektivnih ugovora. U petak (13. avgust, op.a.) smo dobili informaciju da plata neće moći biti isplaćena. Gradska uprava je blokirala račun Rudnika Zenica na 2,6 miliona KM, to su neke kamate za KGZ i cijelo vrijeme se pokušava da se stupi u kontakt s gradonačelnikom kako bi se dogovorio neki reprogram. Vidjet ćemo šta će biti dalje. Mi smo morali najaviti štrajk po zakonskim procedurama -rekao je u izjavi za „Našu riječ“ Selvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.
Generalni štrajk će trajati sve do ispunjena zahtjeva Sindikata Rudnika Zenica, navodi se u Odluci o organizovanju štrajka. Sindikat zeničkog rudnika ujedno je dao punu podršku Sindikalnoj organizaciji „Kreka“ i rudarima Tuzle.