Zahtjevi zeničkih rudara za deblokadom računa RMU Zenica kako bi im bila isplaćena plata za mjesec februar i topli obrok za januar, nisu bili ispunjeni prošle sedmice te je nastavljen štrajk koji je počeo 24. marta. Račun Rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije isplaćena glavnica, a kamate koje iznose oko tri miliona KM nisu otpisane.


– Savez samostalnih sindikata BiH daje punu podršku rudarima RMU Zenica i njihovom zahtjevu da im se isplate zaostale plate -kazao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.


Odluke Gradskog vijeća
Rudari su se u četvrtak ujutro okupili ispred zgrade Uprave RMU Zenica a potom otišli pred zgradu Gradske uprave gdje se održavala sjednica Gradskog vijeća, koje je nakon razgovora s rudarima odobrilo zahtjev da se zeničkom Rudniku odblokira račun. Zaključke Gradskog vijeća trebao je da potpiše gradonačelnik Fuad Kasumović kako bi mogli da se realiziraju. Vijeće je dalo saglasnost gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem roku izvrši deblokadu računa RMU Zenica te da Gradsko vijeće uputi zahtjev Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Upravi JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da u roku od 30 dana iznađu rješenje kako bi RMU Zenica izmirio svoje obaveze prema Gradu Zenica. Međutim, kako je saopšteno medijima, gradonačelnik je na godišnjem odmoru te zaključci Vijeća nisu potpisani. Nakon što se niko iz Gradske uprave nije obratio rudarima, noć s četvrtka na petak su komorati proveli na otvorenom a podršku su im pružili i brojni sugrađani.


Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH će danas (utorak, 4. april) održati press konferenciju ispred Upravne zgrade RMU Zenica na kojoj će se novinarima obratiti predsjednik SSRR FBiH Sinan Husić, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica Elvedin Avdić kao i saradnici iz UO SSRRFBiH koji će saopštiti dalje korake sindikalne borbe u rješavanju nastalog problema. Direktor RMU Zenica Mensur Hukić je također pozvao medije na press konferenciju koja će se održati danas u 10 sati u Domu rudara – Uprava RMU Zenica.


Blokada magistralnog puta M-17
U petak ujutro rudari su dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da riješi s Elektroprivredom BiH i Upravom RMU Zenica blokadu računa. Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić je u petak oko 10 sati zatražio od rudara da završe sve aktivnosti i da se vrate u Dom rudara. Međutim, okupljeni komorati među kojima su bili predstavnici drugih rudnika u FBiH su se na to oglušili te krenuli ka magistralnom putu M-17. Komorati su nakon šetnje magistralnim putem stigli do kružnog toka na ulazno/izlaznom putu za autoput A1 nešto prije 12 sati te u potpunosti blokirali saobraćaj na M-17 i isključenju Zenica jug s autoputa a malo kasnije i lokalni put u naselju Perin Han. Rudari su probili dvije policijske barikade uz poruke: “Moja djeca nemaju šta jesti, možete me i udarati”. Blokada magistralnog puta M-17 je završena nešto prije 16 sati a rudari su se razišli iako njihovi uslovi nisu ispunjeni jer, kako su istakli, ne žele mučiti građane Zenice. Ovo je bila odluka svih predstavnika rudnika koncerna EP BiH i Sindikata Rudnika.
– Rudarski neposluh nastavljamo i dalje, sve do ispunjenja naših zahtjeva, a to su: deblokada računa Rudnika, isplata rudarima februarske plate i toplog obroka za januar -istakao je Avdić, dodajući da je Sindikalni odbor u stalnom zasjedanju u Domu rudara.
Nastavak pregovora
Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH je u toku vikenda ponovno uputio zahtjev da predstavnici nadležnih institucija dogovore rješenje za deblokadu računa Rudnika Zenica, isplatu plaća i ponovno pokretanje proizvodnje.
– Ako ne shvate ovaj poziv i zahtjev najozbiljnije, svi će snositi odgovornost za ono što se može dešavati -upozorio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, te dodao da Upravni odbor SSRR FBiH zahtijeva od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da što hitnije pozove u Ministarstvo predstavnike Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja Zenica i Gradske uprave Grada Zenica.
Sastanak u Sarajevu
Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić prihvatio je poziv SSRR FBiH te je jučer (ponedjeljak, 3. april) sazvao sastanak svih aktera koji mogu pomoći u deblokadi računa Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica. Na ovaj sastanak su pozvani predstavnici menadžmenta vladajućeg društva Elektroprivreda BiH te ZD RMU Zenica kao i gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović. Nakon sastanka medijima se obratio Husić te istakao da nepojavljivanje predstavnika Gradske uprave Grada Zenica pokazuje nivo neozbiljnosti prema ovom stanju.
– Nalazimo se u jednoj jako teškoj situaciji, danas smo istaknuli predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika naše zahtjeve, odnosno da moraju djelovati u skladu sa zakonom odnosno zaključcima Gradskog vijeća – rekao je Husić te dodao da će od utorka ponovo početi štrajk odnosno radnički neposluh i u drugim rudnicima.