Rudari koji su jučer (ponedjeljak, 8. februar) u prvoj smjeni trebali sići u jamu i obavljati redovne zadatke, to nisu uradili zbog blokade računa i neisplaćenog toplog obroka. Ispred Upravne zgrade Rudnika mrkog uglja Zenica zbog epidemioloških mjera nije bilo okupljanja rudara, ali isto tako ih nije bilo niti u jamama, te nije poznato kada će se vratiti i nastaviti raditi.
– Rudari Stare jame i Raspotočja su u radničkom neposluhu. Razlog je blokada računa, već mjesec dana radimo pod blokiranim računom. Nemamo niti repromaterijala a topli obrok nam kasni dva mjeseca. U zadnjih deset dana smo poslali brojne dopise ali niko nam nije odgovorio. U petak smo imali zbor radnika oba pogona na kojem su ljudi rekli da više ne mogu raditi i do konačnog ispunjenja i rješavanja ove situacije ostajemo u radničkom neposluhu -izjavio je za „Našu riječ“ Elvedin Avdić, predsjednik sindikalne podružnice Stara jama.
Podsjećamo da su računi rudnika u Zenici i Brezi u januaru bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu 5 miliona KM poreza.