Zbog kašnjenja februarske plate, proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica je obustavljena u petak i do trenutka pisanja ovog članka još uvijek nije ponovno pokrenuta. Rudari su odlučni da će istrajati u radničkom neposluhu sve dok im se ne isplati plaća za prošli mjesec te naknada za topli obrok za januar. Također su najavili protest pred Gradskom upravom u Zenici, jer su im računi blokirani upravo zbog kamata koje su dužni Gradu. U rudniku se održava minimalan proces rada, inspekcija obilazi tunele i kontroliše se sigurnost.
Neplaćene zatezne kamate
U izjavi za Našu riječ, zamjenik predsjednika sindikalne podružnice Raspotočje Nedžad Duraković kazao je da su rudari još jednom prinuđeni na štrajk.
– Rudari, Sindikat i Uprava rudnika su nemoćni u rješavanju ovog problema oko blokade računa koji se proteže već duži vremenski period. Zbog silnih problema koje ovaj rudnik ima, a koje nisu proizveli rudari, mi smo prinuđeni da poduzmemo ovakav čin -kaže Duraković te dodaje da je problem nastao po osnovu zateznih kamata za naknadu za komunalno-građevinsko zemljište, a koju je kao obavezu još 2018. godine Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo te proglasio neustavnom. Glavnica duga u potpunosti je isplaćena prije nešto više od dvije godine, ali zbog neisplaćenih zateznih kamata, koje su dosegle iznos od oko tri miliona KM, Grad Zenica ih periodično blokira. Zadnja blokada bila je krajem novembra prošle godine.


Članovi Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, njih petnaestak koji se od petka kad je obustavljena proizvodnja, nalaze u prostorijama Doma rudara, jučer su (ponedjeljak, 27. mart) nakon održanog sastanka stupili i u štrajk glađu. Rudari su za utorak, 28. marta najavili proteste ispred zgrade Gradske uprave Zenica te Upravne zgrade RMU Zenica.


– To je otežavajuća okolnost koja jednostavno nedozvoljava stabilno i normalno poslovanje ovog rudnika i dovodi u pitanje egzistenciju hiljada rudara i njihovih porodica. Niti jedan rudar više ne može da plaća račune i vodi normalan život. Mi jednostavno tražimo da imamo pravo na rad i taj rad naplatimo u odnosu na ono što smo ostvarili -istakao je Duraković i kaže da su u stalnom kontaktu s predsjednikom Samostalnog sindikata radnika rudnika Sinanom Husićem koji je upoznat s kompletnom situacijom.
– Dobili smo od njega maksimalnu podršku da istrajemo u svojim zahtjevima. Obećana nam je i podrška i u toku sedmice rudari ostalih rudnika će doći u Zenicu da nam pomognu -kazao je Duraković na kraju.
Deblokada računa
Direktor RMU „Zenica“ Mensur Hukić pozvao je gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića da izvrši deblokadu računa rudnika na iznos 3.055.064,05 KM, kako bi rudarima bila isplaćena februarska plata jer sredstva za isplatu postoje, obustavljen aktuelni neposluh, nastavljena proizvodnja i spriječeno nanošenje još veće štete rudniku. Iz RMU „Zenica“ saopćavaju da su svi zvanični pokušaji direktora rudnika za odlaganje izvršenja blokade računa, uspostave kontakta i realizacije razgovora s gradonačelnikom Kasumovićem i iznalaženje rješenja bili bez uspjeha, zbog čega su rudari prošlog petka obustavili proizvodnju. Hukić podsjeća da je RMU „Zenica“ uplatio glavnicu za korištenje gradskog građevinskog zemljišta (KGZ) i poziva gradonačelnika da povuče rješenje o izvršenju, te da po ranije upućenom zahtjevu prema Gradu Zenica otpiše kamate po osnovu naknade za KGZ, kako je to učinio i drugim preduzećima od javnog značaja.