Nakon pet godina pauze, Zenica će ponovno biti domaćin jednog od najznačajnijih događaja u privrednom životu Bosne i Hercegovine – Zeničkog privrednog sajma, poznatog kao ZEPS. Sajam, koji je svoj početak imao još u ratnim godinama 90-ih, postao je simbol privrednog prosperiteta i razvoja regije.


Očekuje se da će ovogodišnji ZEPS biti još veći i uspješniji nego prijašnji, te da će donijeti nove poslovne prilike i prosperitet zajednici.


„ZEPS, kao najveći sajam međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini i sa najdužom tradicijom, već treću deceniju privlači značajan broj domaćih i stranih izlagača. Omjer sudjelovanja domaćih izlagača je fascinantnih 55% naspram 45% stranih izlagača. Do sada je sajam okupio čak 12.122 izlagača uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetilaca čime je potvrđen njegov status ključnog događaja u BiH za unaprijeđenje ekonomskog rasta i razvoja i jačanja međunarodne ekonomske saradnje. Obilježavajući trideset godina uspješnog djelovanja, ZEPS nastavlja s misijom promovisanja industrijskog razvoja, inovacija i poslovnog umrežavanja. Nebrojeni su primjeri u kojima su izlagači iskoristili upravo ZEPS za uspostavu poslovnih kontakata koji su kasnije rezultirali brojnim uspješnim projektima i poslovnim saradnjama. Uz stalni rast broja izlagača iz cijelog svijeta, sa prostorom od preko 20.000 m², u centru grada Zenice koja slovi za kičmu privrede i porektač razvoja cijele Bosne i Hercegovine, ZEPS se nametnuo kao centralno mjesto za proizvođače, kupce, zastupnike, trgovce, udruženja i investitore, željne stvaranja novih poslovnih mogućnosti“, kazala je Samra Duraković-Gluhić, PR menadžerica ZEPS-a, ističući da je ZEPS prilika za kompanije da promovišu svoje proizvode i usluge, da uspostave nove poslovne kontakte i da doprinesu ekonomskom razvoju regije.