Potpisivanje Sporazuma o saradnji povodom organizovanja Zeničkog-privrednog sajma „ZEPS 2024. godine“, koji se nakon pet godina vraća u Zenicu, upriličeno je protekle sedmice u Gradskoj upravi Zenica. Sporazum, čiji je cilj stvaranje pretpostavki i pozitivne atmosfere za razvoj poduzetništva, podsticanje novih inicijativa, lokalni ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, potpisali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, direktor Privrednog društva „TAPAS” d.o.o. Zenica Elvir Ajanović, direktor Zeničke razvojne agencije „ZEDA“ Senad Pašalić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Nedim Talić.
Otkupljene licence ZEPS-a
Gradonačelnik Kasumović ovom prilikom kazao je da je privredni sajam „Zeps“ poslijeratni brend te da su učinili sve da ga ponovo ožive. „ZEPS je nekada bio općinski, a onda su ga otkupili privatnici koji su ga ugasili kako bi organizovali na drugim mjestima koja im više odgovaraju. Moram se zahvaliti Elviru Ajanoviću koji je otkupio sve licence te što je došao da razgovaramo o organizaciji ZEPS-a. Grad Zenica je pružio svu podršku i uradit će se sve što je firma „Tapas“ tražila kako bi se sajam organizovao te mu se vratio sjaj koji je nekada imao“, kaže Kasumović.
ZEPS će, u organizaciji Privrednog društva „TAPAS“ d.o.o. Zenica, ponovo biti održan početkom oktobra ove godine. „Bavimo se sajamskom industrijom te smo prisutni na sajmovima u BiH i regiji. Odlučili smo da otkupimo licencu ZEPS-a kako bi ZEPS-u i Zenici ponovo vratili stari sjaj te omladinu uključili u ovaj veliki projekat. Ove godine ZEPS neće biti generalni bh. sajam pa je svrstan u sajamske manifestacije ali se nadamo da će hoće već naredne godine“, kazao je, između ostalog, Ajanović.
Predstavljanje zeničke privrede
ZEPS je, prema riječima Pašalića, prilika da se zenička privreda pokaže u punom kapacitetu i obimu. „Opredijelit ćemo tim ljudi koji će raditi na animiranju privrede i privrednih subjekata sa područja BiH ali i šire kako bi privukli što je više moguće potencijalnih izlagača na sajam ove godine“, kaže Pašalić.
Kapaciteti JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, kako je istakao Talić, bit će na raspolaganje kako bi organizacija sajma bila uspješna.