Da roditeljska ljubav, zaista, nema granica pokazuje i primjer Zikreta Mahmutovića iz Breze, uspješnog sportiste koji je više puta nagrađivan na Izboru sportiste ZDK u kategoriji sportista sa invaliditetom. Zikret je nedavno svojoj 27-godišnjoj kćerki Amni donirao 70 posto jetre i tako joj spasio život. Kako kaže Zikret, RVI bez desne noge koju je izgubio braneći svoju zemlju, Amnini zdravstveni problemi su počeli još 2012. godine. Imala je probleme sa crijevima, pa su ljekari prvo posumnjali na Kronovu bolest, a potom i na ulcerozni colitis, da bi se na kraju utvrdilo da se radi o autoimunom hepatitisu. Ipak, prošle godine su ljekari u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon svih pretraga, utvrdili cirozu jetre. Išli su u Zagreb i Beograd, tražeći stručno mišljenje, te kada liječenje nije više davalo željene rezultate, dobili su mogućnost da kontaktiraju stručnjake iz Turske.
„Ljekari su mi otvoreno rekli da je transpalatacija jetre jedini način da se Amna izliječi. Saznali smo za Kliniku Memorial u Istanbulu u Turskoj i mogućnost da se preko Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, iznađe način i uradi transplantacija jetre“, kaže Zikret.
Nako što je, nakon svih obavljenih pretraga, uspostavljeno da Zikret može donirati dio jetre svojoj kćerki, transpalatacija je urađena 20. decembra prošle godine. Oboje se, kaže Zikret, osjećaju dobro. „Ljekari u Turskoj su odmah sutradan, nakon zahvata, kod Amne utvrdili da je jetra dobila funkciju i da nesmetano radi. Prije dva dana se vratila iz Turske sa kontrole i sve je uredu“, rekao nam Zikret.