Savez izviđača Grada Zenica (SIGZ) već tradicionalno, tokom zimskog školskog raspusta, organizuje Zimovanje djece i omladine u Domu radioamatera i izviđača te Planinarskom domu „Željezara“ na Smetovima kod Zenice, a prve dvije petodnevne smjene završene su prošle sedmice. Iz SIGZ-a kažu da je organizacija zimovanja stara, praktično, koliko i sama zenička izviđačka organizacija te da je počela još davne 1953. godine. Prvo zimovanje organizirano je na planini Lisac kod Zenice. Od tad su izviđači boravili na različitim i samo njima svojstvenim lokacijama. Koristili su za organizaciju zimovanja planinarske domove na Smetovima, Liscu, Konjuhu, Vlašiću, Palama, Jahorini, Igmanu, Pepelarima, a u zimskom su periodu koristili i odmaralište bivšeg zeničkog preduzeća „Progres“ u Makarskoj, zatim Dječijeg odmarališta grada Zenice u Dučama kod Omiša te i u rudarskom odmaralištu u primorskom mjestu Gradac.
Zimovanje djece i omladine za 2024. godinu organizuju ponovo na Smetovima i ponovo u, za njih, specifičnim uslovima, jer će djeca biti smještena u dva pomenuta doma.
– Osim edukativnih aktivnosti, zimovanje nudi i mnogo prostora za igru i druženje, a svaki trenutak pojave snježnih pahulja koristimo za sankanje te igre na snijegu. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju socijalnih vještina kroz timsku izgradnju i međusobno poštivanje, a istovremeno se trudimo da to i pokažemo radom u dobroj atmosferi i uz dobru zabavu. Naravno, o svemu brigu vode naši instruktori, vodnici, volonteri te profesionalno kuharsko osoblje -kažu zenički izviđači.