Da život osoba treće životne dobi može biti lijep i ispunjen, vidjeli smo u JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona u kojem, sa mnogo empatije, brinu o svojim korisnicima.
Zadovoljni korisnici
Proteklog petka je u ovoj ustanovi obilježen Međunarodni dan starijih osoba, a korisnici su složni da borave u ustanovi i okruženju koje podsjeća na porodični dom.


 

Uručene zahvalnice prijateljima Doma

Uručene zahvalnice
Ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice najznačajnijim suradnicima koji pomažu rad ove ustanove, posebno u prethodnom razdoblju: Azri Sinanović, ministrici za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Ivi Tadiću, dopredsjedatelju Skupštine ZDK, Josipu Lovriću, ministru financija ZDK, “Rotary Clubu” Zenica, Udruženju građana slovenskog porijekla “Encijan” Zenica te dr. Anesi Smailbegović.

 


Tepić
Hadžikadunić

„Zadovoljan sam uslovima boravka ovdje, samo treba znati rasporediti svoje vrijeme. Na razne načine tjeram, da tako kažem, dosadu koja je ponekad ovdje prisutna. Imam klavir, malo sviram gitaru, radimo vježbe ujutro… Uvijek se nađu i korisnici sa kojima se može progovoriti i koja pametna riječ, kazao nam je Vlado Tepić, korisnik Doma već tri godine.
Isto toliko je u Domu i Hanča Hadžikadunić koja nam je, sa osmijehom na licu, kazala da joj je lijepo boraviti u ovoj ustanovi. „Vrijeme provodim sa svojim društvom, pričamo, izlazimo. Jako sam zadovoljna uslugom koju

ovdje imamo“, kazala nam je Hanča.
U Domu borave 173 korisnika
U JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona je trenutno 230 osoba, od čega 173 korisnika i 57 uposlenika, kojima je cilj konstantno unaprjeđenje kvaliteta života korisnika koji tu borave.
“Povodom obilježavanja Dana starijih osoba, upriličili smo prigodan program za sve naše korisnike i prijatelje Ustanove koji sa nama surađuju tokom proteklih godina. Želim istaći da smo, u kratkom periodu, od 2019. do početka pandemije koronavirusa bili dosegli taj broj od 273 osobe. Pandemija koronavirusa je učinila svoje, i imali smo 123 korisnika. Sa zadovoljstvom mogu reći da, sa današnjim danom, ponovo imamo 173 korisnika, čime je, gotovo u potpunosti, naš Dom popunjen sa brojem korisnika. Želim istaći da smo u proteklom periodu imali snažnu potporu Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prošli mjesec nam je odobrena pomoć Vlade ZDK u iznosu od 300.000 KM koju ćemo utrošiti za nabavku medicinske opreme, investiciona ulaganja, odnosno, u sve ono što će poboljšati kvalitet boravka korisnika naše Ustanove“, kaže Damir Jukić, direktor JU „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona.