Prošle sedmice je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počeo rad na novoj predstavi autora Benjamina Hasića „Kuća ili Gladni duhovi“ a u režiji Alena Šimića. Glumci u predstavi su: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Tamara Miličević-Stilić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović.
Praznina i usamljenost
– Pošto su zadnje dvije godine „ispeglane“ u mom pamćenju, ne mogu se tačno sjetiti kako je tačno došlo do saradnje. Mislim da je razlog bio pozitivna reakcija na dvije predstave koje sam režirao u Tuzli. Hasić je kao dramaturg radio na prethodne dvije predstave koje sam režirao („Mirišu li jorgovani u New Yorku“ i „Tvoj sin Huckelberry Finn“), osim toga smo sarađivali na drugim stvarima. Tekst „Kuća“ je pisan prije nekoliko godina kao praktični dio diplomskog rada na Akademiji scenskih umjetnosti. Ovo će biti njegova praizvedba i drago mi je što sam ja taj koji će je režirati -kaže Šimić i dodaje da nije ranije sarađivao s glumcima iz BNP-a.
– Većinu glumačke ekipe sam prethodno poznavao, neke kao glumce iz tuđih predstava, neke kao studente na Akademiji. Jedini s kojim sam imao priliku surađivati je Zlatan Školjić koji je prije četiri godine glumio u kratkom filmu „Jama“ Albana Ukaja na kojem sam radio kao asistent režisera -kaže Šimić i dodaje na kraju da je tema predstave praznina, a nju nastoji približiti kroz dva brata koji su naslijedili kuću od svog djeda.
-Drago mi je da BNP nastavlja s praksom afirmacije mladih bh. dramskih pisaca. Tekst koji leži u ladici je mrtav i zato je od krucijalne važnosti za razvoj dramskog pisca da se njegovi tekstovi postavljaju na scenu.

Ostatk teksta pročitajte u printanom izdanju