Učenjem fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća na centralnom spomen- obilježju šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtava rata u Parku ljiljana, spomen-obilježju kod solitera te Spomen-park „Velika kuća“ na čijim su pločama ispisana imena ubijene djece, obilježen je 29. oktobar Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj i Zeničko-dobojskog kantona. Evocirana su sjećanja na taj oktobarski dan kada je jedna granata ispaljena sa agresorskih položaja ubila 15 civila, od kojih su četvoro bila djeca.

U godinama agresije, u Maglaju je ubijeno 210 civila, od toga 57 djece mlađe od 18 godina, dok su na području ZDK ubijena 1.793 civila, od toga 139 djece. Blizu 8.000 je ranjenih, a 383 djece ostalo je bez ekstremiteta.

Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe se svima zahvalila na prisustvu i dodala da su općina Maglaj i Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti preuzeli na sebe obilježavanje ovog dana, jer Udruženje civilnih žrtava rata općine Maglaj više ne djeluje iz određenih razloga.

Učenici Mješovite srednje škole Maglaj – ekonomski tehničari svojim prisustvom pokazali su kako se njeguje kultura sjećanja na godine agresije na maglajskom prostoru i da žrtve agresora nisu i ne smiju biti zaboravljene. U nedjelju su i članice Odbojkaškog kluba „Maglaj“, prije polaska na gostujuću utakmicu u Orašje, položile cvijeće na spomen-obilježje kod solitera – mjesto najvećeg stradanja civila u Maglaju u periodu 1992-1995.godina.

„Na ove dane pričamo istinu o agresiji na Bosnu i Herecgovinu, stradanju Bosanaca i Hercegovaca, pokušaju podjele i uništenja naše domovine. Preživjeli smo i odbranili našu domovinu, a na nama je i na generacijama koje dolaze da čuvamo i gradimo našu domovinu, da to bude država jednakih prava za sve njene građane, da je mladi ljudi ne napuštaju. Ne želimo da se više nikada i nikome ponovi ono što se se ovdje događalo 90-ih godina, ali ovi ratovi u svijetu, posebno stradanja civila u Gazi, govore da zlo koje izaziva sukobe i ratove nikada ne miruje, samo čeka trenutak i mjesto kako bi se započeo novi sukob. Molim vas da ne zaboravite ono što smo mi preživjeli, a ne budite ni nijemi dok gledamo sve ono šte se dešava u Palestini“, poručio je okupljenim Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Ono što se desilo u Maglaju i Bosni i Hercegovini, dešava se trenutno u Gazi. Ono što se tamo dešava trebalo bi otvoriti oči svijetu i natjerati da se konačno zaustavi pokolj nad nevinim civilima, prije svih nad djecom u Palestini, odnosno Gazi. Molim Uzvišenog Boga da zaštiti nevini narod u Palestini i Gazi, a da roditeljima ubijene djece i porodicama ubijenih civila u Maglaju podari strpljenja i snagu da nam se više nikada ne desi ono što nam se dešavalo tokom godina agresije“, kazao je u svome obraćanju Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.