U okviru ekološkog projekta „Napiši priču-Uradi sliku“, kojeg sprovodi naša novinsko-izdavačka kuća, u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, žiri je donio odluke o pobjednicima našeg tradicionalnog konkursa za osnovce i srednjoškolce sa područja ZDK. Zbog trenutne epidemiološke situacije, a uvažavajući preporuku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, neće biti upriličena svečana dodjela nagrada učenicima, kao što je to bilo ranijih godina.
Pristiglo oko 400 radova
I ovogodišnja tema “Biću dio promjene #ActNow”, koja je bila u skladu sa akcijom koju su pokrenule Ujedinjene nacije, bila je zanimljiva i ispirativna đacima, te je na adresu naše novinsko-izdavačke kuće pristiglo više od 400 likovnih i literarnih radova, koje su nam, putem mail-a i pošte, slali učenici iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Iako je broj pristiglih radova manji u odnosu na prethodne godine, treba imati na umu činjenicu da se nastava dijelom odvija i online, te da su, zbog pandemije koronavirusa, obustavljene vannastavne aktivnosti i sekcije, među kojima su i likovna i literarna. „Naša novinska kuća, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK, već 15 godina uspješno radi na realizaciji ekološkog projekta, odnosno Konkursa „Napiši priču – uradi sliku“.

Ove godine, zbog vanredne situacije izazvane pandemijom COVID 19 i po preporuci Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK morali smo izmjeniti način promocije najboljih, te nagrađene učenike i najbolje radove predstaviljamo u listu Naša riječ, a sve u cilju očuvanja zdravlja učenika. Učenici su i ove godine bili su vrijedni, te su kroz likovni i literarni izražaj pokazali da, u skladu sa ovogodišnjom temom Konkursa, „Biću dio promjene#Actnow“, žele biti dio pozitivnih promjena, dati svoj doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine. Iako svoje redovne školske obaveze izvršavaju u teškim uvjetima, izdvojili su svoje vrijeme, pokazali odgovornost i na svoj način predstavili kao treba svaki pojedinac raditi na sebi i razvijati svijest o zaštiti okoliša“, kaže Anisa Ohran, direktorica NIPD „Naša riječ“, koja je sve učenike pozvala da, u godinama koje su pred nama, učestvuju na konkursu, te na taj način iskažu svoju ekološku svijest. „U ime Naše riječi i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke nagrađenim učenicima i zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće na Konkursu, sa porukom da budu primjer dobrog ponašanja kako treba čuvati sredinu u kojoj živimo, promovisati pozitivne ekološke vrijednosti i da u narednim godinama učestvuju na ovom Konkursu i budu dio ove pozitivne priče“, dodala je direktorica Ohran.
Ministar Isak čestitao učenicima
Kao i prethodnih godina, i ove godine je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK podržalo naš projekt, a u ime Ministarstva nagrađenim učenicima je čestitao ministar Arnel Isak. „Opredjeljenje Ministarstva na čijem sam čelu jeste podizanje ekološke svijesti, posebno mladih ljudi. Upravo zbog toga smatram izuzetno važnim ovaj Konkurs, jer kroz svoje likovne i literarne radove, odnosno kroz crteže, priče, pjesme i eseje, učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona mogu iskazati svoju ekološku svijest. Cijeneći značaj ovog pro

Isak

jekta, odlučili smo da ove godine uvećamo iznos nagrada i time dodatno motivišemo učenike i pokažemo da cijenimo njihovo zalaganje. I dalje ćemo, kroz podršku ovom i sličnim projektima, nastojati razvijati i osnaživati ekološku svijest svih građana, a posebno mladih naraštaja kako bismo, svi zajedno, stvarali bolji svijet. Čestitam svim nagrađenim učenicima“, kazao je ministar Isak.
Nagrađeni literarni radovi
Stručni žiri je pregledao sve pristigle radove, te odabrao one najbolje. Literarne radove ocjenjivao je stručni žiri, koga su činili – književnik i književni kritičar, prof. Željko Grahovac (predsjednik), glavna i odgovorna urednica Naše riječi, Elvira Šaćirbegović i novinarka, Adela Hrnjić-Kukić. „Na tradicionalnom Konkursu “Naše riječi” koji se raspisuje za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, ove godine je tema bila – Biću dio promjene #ActNow – dakle, riječ je o modusima i oblicima aktivnosti kojima se mladi ljudi mogu uključiti u borbu za zdraviju životnu sredinu i za bolje ekonomske, političke i kulturnocivilizacijske pretpostavke društvenog života.

Nagrađeni likovni radovi u konkurenciji srednjih škola

Žiri koji je razmatrao pristigle literarne radove zaključio je da je ove godine odziv učenika bio slabiji nego prethodnih godina, posebno iz zeničkih škola. Nagrađeni učenici i učenice dali su originalne i literarno podsticajne vizije novog, lokalnog i globalnog, aktivizma – bez kojeg će se teško moći svladavati teškoće i problemi s kojima se ljudski rod uopće, a posebno mi na ovim prostorima, suočavamo u ovom stoljeću“, kazao je Grahovac, čestitavši svim učenicima.
U kategoriji literarnih radova, među osnovcima, prvo mjesto je osvojila Sajra Botić (OŠ „Enver Čolaković“ Breza), drugo mjesto Ajša Halač (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre, Visoko), a treće mjesto je osvojila Ema Mačak („Druga osnovna škola“ Zavidovići). Među srednjoškolcima, najbolji literarni rad napisala je Lejla Hršumović (MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza), drugo mjesto mjesto je osvojio Adis Arnaut (Prva gimnazija Zenica) i treće mjesto Mahir Rešidović (Gimanzija „Edhem Mulabdić“ Maglaj).
Nagrađeni likovni radovi
Likovne radove ocjenjivao je žiri – profesor likovne umjetnost, Miroslav Šetka (predsjednik), pomoćnica ministra, Amra Pojskić i novinarka, Adela Hrnjić-Kukić. „Našavši se u odgovornoj i nezahvalnoj arbitražnoj ulozi žiriranja likovnih odgovora na zadatu temu, ovogodišnji tročlani žiri fokusirao se na likovnost tematskog pristupa zadatku. Izbor likovnih radova srednjih škola odredili su: idejna i tematska jasnoća, odgovarajući izbor likovnih tehnika, osobnost u likovnoj poetici kao i uočljivo crtačko umjeće. Znatan broj pristiglih likovnih uradaka osnovnih škola odlikovao se stereotipnom pristupu tematici i jednoličnošću likovnih tehnika.

Nagrađeni likovni radovi u konkurenciji osnovnih škola

Poetičnost narativnog i ilustrativnog pristupa temi kao i vedrina pozitivnog odnosa u prikazu konkretnih aktivnosti, usmjerili su žiri u izboru nagrađenih likovnih radova. Raznolikost u primjeni likovnih tehnika u sintezi s konkretnim likovnim zadacima doprinijelo bi izražajnosti likovnih ostvarenja“, kazao je profesor Šetka.
U konkurenciji likovnih radova, koje su nam poslali učenici osnovnih škola prva tri mjesta su osvojile: Sumeja Hajdar (OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica), Ermina Hodžić („Prva osnovna škola“ Zavidovići) i Medina Dilaver (OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo), dok su u kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile: Berina Ibrić (Srednja tehnička škola Zavidovići), Rejhana Vehab (STŠ „Kemal Kapetanović“ Kakanj) i Dženeta Arnaut (Tehnička škola Zenica).
Specijalna nagrada za najkreativniji rad
Ove godine, dodijeljena je i specijalna nagrada za najkreativnijeg učesnika Konkursa, a nagradu je osvojila Ela Lokmić, učenica Gimanzije „Edhem Mulabdić“ Maglaj.
Godišnja pretplata učenicima OŠ “Miroslav Krleža” Zenica
Kao škola koja je poslala najveći broj radova, te tako osvojila godišnju pretplatu na naš časpopis „ZE-DOeko“ pohvaljena je OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica. „Časopis ZE-DOeko dugi niz godina krasi police školske biblioteke i koristi se u učionicama za kreiranje i realizaciji određenih ideja sa učenicima, a u okviru redovne nastave i vannastavnih aktivnosti. Svijest učenika o očuvanju životne sredine i zaštiti okoliša važno je poticati kod djece još od najranije dobi. U OŠ “Miroslav Krleža” Zenica realizira se čitav niz aktivnosti koji promoviraju i podstiču ekološku svijest, zaštitu životne sredine i razvijanje pozitivnog odnosa prema prirodi. Konkurs “Napiši priču- Uradi sliku” odličan je put i dobar podstrek učenicima da kroz takmičenje promoviraju zaštitu životne sredine, potiču kreativnost, odgovornost i takmičarski duh.

Dodijeljeno je ukupno 12 nagrada, za najbolje likovne i literarne radove. Prva nagrada za učenike osnovnih škola iznosi 200 KM, druga nagrada 150 KM, a treća nagrada je 100 KM. Prva nagrada za učenike srednjih škola iznosi 250 KM, druga je 200 KM, a treća 150 KM. Nagrade su dodjeljene posebno za likovne, a posebno za literarne radove.
Škola koja je učestvovala sa najvećim brojem radova dobila je godinu pretplate na časopis ZE-DOeko, na broj primjeraka koji je adekvatan broju poslanih nagrada.
Ove godine, dodijelili smo i specijalnu nagradu za najkreativnijeg učesnika Konkursa,
a novčana vrijednost nagrade iznosi 100 KM.

Naši učenici, uz podršku nastavnice likovne kulture, Šeherzade Habibija redovni su učesnici ovog konkursa, učestvuju i vjeruju u sebe. Znamo da se svaki trud isplati. Kao Škola, ponosni smo na naše učenike koji su nam evo i ove godine osigurali specijalnu nagradu – godišnju preplatu na časopis ZE-DO eko“, kažu iz Uprave OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica