Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice održala je u Zenici mirni skup podrške generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivšem komandantu 3. korpusa ARBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je nedavno na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog nesprječavanja ratnih zločina na području Vozuće i Zavidovića.
Više stotina okupljenih na spomen-obilježju Kameni spavač poslalo je zajedničku poruku da žrtva ne može biti zločinac.


– Problem je što se etiketom ratni zločinac, kod neukog svijeta, zanemaruje pojam po komandnoj odgovornosti. Zbog tog se osuđenik na 10 godina zatvora doživljava kao neko ko je naredio i lično vršio ubijanje. Izjednačavanjem krivice se dezavuišu zločini u Srebrenici, etničko čišćenje u Vozući i Istočnoj Bosni, ubijanje djece u Sarajevu i Prijedoru, kao i širom BiH. Pravda nije zadovoljena u bezbroj primjera, posebno kada je riječ o Mahmuljinu i kada se govori o prvostepenoj presudi. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena i da žrtva ne može biti zločinac -rekao je, između ostalog, pukovnik Haris Ćatić iz Zavidovića te dodao kako je u tom gradu bilo ratnih zločina, ali da su počinioci, još od samog početka rata, 1992. godine, bili identifikovani te procesuirani.
Predsjednik organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja, Alija Redžić, naglasio je da su s Mahmuljinom krivi svi što su bili pod njegovom komandom jer nisu dozvolili da se sprovede u djelo plan Srbije, pa onda Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić i drugih koji su javno govorili da će, gledajući iz Doboja, doći lijevom stranom na Smetove a desnom na Lisac i da će u Zenici „vriti kao u loncu“.
– Ovom presudom izjednačavaju se naši borci, Armije RBiH, s agresorima. Mi dajemo punu podršku Sudu BiH i pravosudnim institucijama, ali očekujemo pravedne presude. Molimo ih da ne nasjedaju na lažne i montirane optužbe. Protivimo se presudama koje izjednačavaju agresore i žrtve -rekao je Redžić.
Bivši saborci generala Mahmuljina izrazili su nadu da će Sud BiH i Apelaciono vijeće preispitati sve navode iz optužnice Tužilaštva BiH te donijeti, kako su kazali, pravednu presudu.