Bosna i Hercegovina 1. marta obilježava 29 godina od kada se većina njezinih građana na međunarodno priznatom referendumu opredijelila za nezavisnost.
Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u historiji naše države, jer je tada više od milenija staroj državi BiH vraćena nezavisnost i međunarodni subjektivitet, a nakon raspada Jugoslavije. Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992., kada je više od dvije trećine građana, tačnije 64,31 posto izašlo na referendum.

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona bit će upriličen prijem za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata i Saveza logoraša u ovom kantonu. Domaćini prijema bit će predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić, te ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak. Potom će delegacija Vlade i Skupštine položiti cvijeće na spomen-obilježju Kameni spavač i odati počast poginulim braniocima Armije RBiH i svim civilnim žrtvama rata. Zbog mjera protiv pandemije virusa Covid-19, ove godine po prvi put neće biti održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Oni su odgovarali na referendumsko pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”. Za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu glasalo je 99,44 posto građana koji su izašli  na referendum. Međunarodna zajednica prihvatila je referendum jer je manifestirao želju za mirom i stabilnosti te je državnost veoma brzo utvrđena i međunarodnim priznanjem nezavisne države.

Svim građanima Bosne i Hercegovine kolektiv NIPD Naša riječ upućuje iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH.