Zbog pandemije koronavirusa, obrazovni proces, kao i mnogi drugi segmenti života, širom svijeta, pa tako i kod nas, odvijao se u posebnim uvjetima. Umjesto u klupama, učenici i studenti su nastavu, dijelom, pratili online, uz korištenje informaciono-komunikacijskih tehnologija, a velika odgovornost je i na prosvjetnim radnicima koji ulažu svoj maksimum kako bi, na što bolji način, organizovali nastavu. O načinu odvijanja nastavne godine koja se bližu kraju, upisu učenika u prve razrede srednjih škola, implementaciji kolektivnih ugovora, ali i nedavno održanoj sjednici Sindikata, razgovarali smo sa Đevadom Hadžićem, predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK.
Pregovori za donošenje Kolektivnog ugovora za radnike u kulturi
NR: Da li ste zadovoljni odvijanjem nastave u ovoj školskoj i akademskoj godini?
HADŽIĆ: Svim prosvjetnim radnicima i onima koji vrijedno rade na odgoju i obrazovanju, od predškolskog do visokog obrazovanja, čestitamo za sve napore koje ulažu tokom pandemije, da bi se ostvarili ciljevi koje odgojno-obrazovne ustanove imaju. Zadovoljni smo njihovim radom, trudom i zalaganjem. Čestitke svim zaposlenim, a posebno učiteljima, nastavnicima i profesorima koji uspješno privode kraju i ovu, veoma tešku, školsku godinu. Iako je koronavirus blokirao mnoge sfere života, mi se, u obrazovanju, nismo uspavali i dozvolili da nas onemogući da uspješno obavljamo svoje zadatke i obaveze. Upravo zbog toga, kao predstavnik Sindikata i radnika, želim da čestitam i zahvalim se svim radnicima u obrazovanju na trudu i zalaganju i jer je uspješno privedena kraju školska i akademska nastavna godina. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, odnosno Vlada Zeničko-dobojskog kantona su doprinijeli takvom ambijentu, jer smo prošle godine uspjeli potpisati kolektivne ugovore za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, koji se implementiraju. Idemo ka uspješnom završetku školske godine.
NR: Nedavno je održana sjednica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK. Koji su zaključci doneseni?
HADŽIĆ: Prvi i najvažniji zaključak jeste da Kantonalni odbor zahtijeva potpunu implementaciju kolektivnih ugovora, a moram istaći da smo zadovoljni trenutnom dinamikom realizacije i implementacije. Također smo pokrenuli proces razgovora i dogovora za pregovaranje za kolektivni ugovor za radnike u djelatnosti kulture. Kantonalni odbor insistira da se svi koji su nadležni, od poslodavca, osnivača i finansijera, uključe u taj proces i da kvalitetno definišemo radno-pravni status kolektivnim ugovorom za djelatnost kulture.
NR: Da li imate informacije kada bi trebala početi vakcinacija prosvjetnih radnika u ZDK?
HADŽIĆ: Jedan od zahtjeva Sindikata jeste da se hitno obezbijedi vakcinisanje svih radnika odgojno-obrazovnih i ustanova kulture. Naravno, na dobrovoljnoj bazi. Također, i dalje smatramo da sve mjere kriznih štabova trebamo poštovati. Pored toga, tokom raspusta ćemo insistirati da se obave i sistematski pregledi, koji su i zakonski obavezni.
Upis učenika po potrebama tržišta rada
NR: Jedan od zahtjeva Sindikata jeste i poštivanje upisne politike za upis učenika po potrebama tržišta rada. Kakav je stav Sindikata po pitanju upisa u srednje škole? Šta treba biti prioritet?
HADŽIĆ: Svim učenicima završnih razreda osnovnih škola želimo dobrodošlicu u srednje škole i da odaberu zanimanja i zvanja s kojima će moći naći zaposlenje na našem tržištu rada, a ne na svjetskom. Kada je u pitanju upisna politika, naši stavovi su jasni, a to je da moramo voditi računa da škole koje imamo i koje imaju kapacitet za obrazovanje i odgoj za određena stručna zvanja i zanimanja moraju otvoriti svoja vrata i da učenici dobiju šansu da dođu u te škole, kasnije da nađu adekvatan posao i mjesto u društvu, poslije završetka srednjih škola ili fakulteta. Glavni zaključak jeste da se prati tržište rada i zahtijevamo ne povećanja broja učenika i odjeljenja prvih razreda u školama koje školuju kadrove za strane zemlje i biroe za zapošljavanje. Dakle, ne podržavamo zanimanja koja su atraktivna za odlazak iz BiH, nego ravnomjernu zastupljenost svih zanimanja po potrebama tržišta rada na području ZDK. Učenici imaju veliki izbor zanimanja i zvanja u svim općinama i gradovima u našem kantonu. Imamo problem u manjim općinama, poput Vareša i Olova, gdje je jako mali broj učenika koji završavaju osnovne škole. Ipak, stav Sindikata je da sve općine moraju imati srednju škole, bez obzira na broj učenika.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju