Svjesni važnosti prevencije bolesti ovisnosti, Odjeljenje za prevenciju i savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona uspješno je realizovalo projekat Edukacija mladih edukatora Mješovite srednje škole Zenica na temu “Upotreba interneta, društvenih mreža i online igrica”. Tim povodom, u petak je, u prostorijama Zavoda, organizovana dodjela certifikata učenicima koji su završili edukaciju.
Zajednički doprinos
Prema riječima Lejle Šaćirović, magistrice psihologije, iz Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnost ZDK, cilj Projekta je educiranje mladih o štetnostima prekomjerne upotrebe interneta, društvenih mreža i online igrica, te njihovo osposobljavanje i osnaživanje da usvojena znanja prenesu svojim vršnjacima.
„Ovaj projekat je redovna aktivnost Odjeljenja za prevenciju u savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK. Ove godine, obuhvaćeni su svi razredi, od prvog do četvrtog, Mješovite srednje škole u Zenici. Projekat se odvijao u dvije faze. Prva faza je podrazumijevala edukaciju Vijeća učenika od strane stručnog tima Zavoda, a nakon toga su članovi Vijeća svoja znanja, nakon što su završili edukaciju, prenijeli vršnjacima unutar Škole, jer je svaki učenik koji je predstavnik razreda u Vijeću u svom razredu vršio edukaciju pod koordinacijom našeg stručnog tima. Kroz ovaj projekat nastojimo da povećamo svijest kod učenika o štetnosti psihoaktivnih supstanci, kao i o rizičnim oblicima ponašanja koje mogu da izazovu različite aktivnosti, kao što je pretjerana upotreba interneta, društvenih mreža kojima su djeca, naročito u vrijeme pandemije, pretjerano izložena“, kaže Šaćirović, dodajući da im je cilj zajednički doprinos u borbi protiv nastanka i razvoja ovisničkih ponašanja. „Ono što je nama bilo najbitnije u cijelom projektu jeste njihova osviještenost o toj problematici, njihovi stavovi i iskustva koja su nam neizmjerno bitna za dalji rad u sprječavanju razvoja ovisnosti, kao i njihovom utjecaju u prevenciju ovisničkih ponašanja, jer će svi ovi učenici širenjem tačnih informacija doprinijeti prevenciji bolesti ovisnosti, što nam i jeste zajednički cilj“, ističe Šaćirović.
Razbijanje stigme
Alena Granić, pedagogica u Mješovitoj srednjoj školi ističe da su učenici stekli ogromna iskustva, ali i slobodu da razgovaraju o svim problemima. „Interesovanja učenika su velika, u čemu presudnu ulogu imaju učenici Vijeća koji su inicirali ostale učenike da budu aktivniji učesnici. Ostvarili smo i funkcionalne, i odgojne i obrazovne zadatke, čime se ponosimo. Posebno me raduje što je razbijena stigma izražavanja vlastitih emocija i razgovaranja o drugim problemima. Učenici su, a što me posebno raduje, počeli češće dolaziti pedagogu, te slobodno razgovarati i o drugim problemima koji ih muče“, kazala je Granić. Predsjednica Vijeća učenika, Belma Tufekčić, kaže da je u početku bilo jako teško da podstaći učenike da učestvuju u projektu, jer je svako imao neku vrstu straha ili treme. „Kasnije smo se oslobodili, zahvaljujući našim edukatoricama, koje su bile tu za nas, svakodnevno. Pomagale su nam, davale nam savjete kako da napravimo što bolju prezentaciju i to prezentujemo svom razredu“, kaže Tufekčić, koja je, zajedno sa ostalim učenicima, iskazala spremnost da zajedno grade zdravije i sigurnije okruženje.