Rudari u jamama Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (RMU) protekle srijede su obustavili proizvodnju zbog kašnjenja plata.
Predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica, Nijaz Vardo, kaže da im je rečeno da nema novca za plate jer su se morala platiti dugovanja Poreznoj upravi FBiH, kako bi se odblokirao račun.
– Rudari su obustavili rad zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, po kojem se plaća treba isplatiti do 15. u mjesecu. Uprava društva je uzela na sebe obavezu da pokuša doći do sredstava, odnosno, da se isplati plata. Prema informacijama koje imam od Uprave, odnosno Sindikalne organizacije, radi se na rješavanju nastalog problema –izjavio je za „Našu riječ“ Vardo te ponovio da je bilo nekih pokušaja i poziva na masovno okupljanje radnika ali da se zbog trenutne situacije oko korona virusa od tog odustalo te su radnici otišli svojim kućama.
Ipak, nakon obećanja Uprave da će plate biti isplaćene najkasnije do utorka (danas, op.a.), radnici druge smjene su u subotu sišli u jame i nastavili s proizvodnjom.
Zenički rudari su 30. juna također bili obustavili proizvodnju, ali tada su dva dana protestirali zbog nedostatka radne snage i blokade računa, koji je zbog duga od 906.000 KM blokirala Porezna uprava Federacije BiH. Vlada FBiH nedavno je dala saglasnost za produžetak ugovora o radu s rudarima kojima su bili istekli ugovori, a koji su neophodni za nesmetan rad u jamama „Raspotočje” i „Stara jama”.