Ništa ne ubija temeljitije kao zaborav. Zato je dvadeset šesta godišnjica od počinjenog genocida vojske Republike Srpske nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih mjesta u znaku sjećanja koje se konačno postavlja na temelje kulture i historijskih skupova a što ima za cilj da istina o počinjenom zločinu bude sredstvo komunikacije ne samo jedanaestog jula već svaki dan, mjesec, godinu. Ostaviti jasnu stopu u sjećanju na počinjeni genocid u Srebrenici znači ucrtati u podsvijest budućim generacijama da na ovom stravičnom genocidu počinjenom na tlu Evrope na izmaku 20.vijeka, kako se nikad i nikome ne bi ponovio. Historija nas uči da i pored lekcija o holokaustu iz Drugog svjetskog rata, fašizam nije nestao i on je itekako prisutan. Na ovim prostorima vidljivo prisutan u istupima čak i onih koji predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu, pretočen u kontinuiranu mržnju spram jednog naroda, Bošnjacima.
Ove je godine u Potočarima ukopano devetnaest žrtava genocida. Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci. Još jedan maloljetnik je među ubijenim a to je Fikret Kiverić koji je imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica. Nakon ukopa ove dvojice ubijenih mladića, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari nalaze se mezari 435 maloljetnika ubijenih u genocidu. Među ubijenim je i jedna žena, Zilha Delić, koja je imala svega 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu. Među devetnaest su ukopani otac i sin Hajro (Rame) Aljić i Jusuf (Hajre) Aljić. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen, dok je njegovom sinu bilo svega 28 godina. Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić (63 godine).


Dženaza i ukop protekli uz najviše epidemiološke mjere
U dvanaest i petnaest, dok su predstavnici vlasti i političkih partija iz FBiH polagali cvijeće i odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici, u musali Memorijalnog centra učio se Jasin. Prvi je počast odao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te drugi član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović, potom načelnik Štaba OS BiH general Senad Mašović, a onda i predstavnici nižih nivoa vlasti te predsjednici stranaka. Iz regiona su počast odali Čeda Jovanović, Nenad Čanak, Milo Đukanović, te Dritan Abazović potpredsjednik Vlade Crne Gore. Izvođenjem “Srebreničkog inferna” sada već tradicionalno, nastupio je Omladinski hor iz Zenice pod rukovodstvom profesora Milenka Karovića. Džennazu namaz-klanjao je Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović, koji je u svom govoru istakao da će oni što njeguju mržnju suočiti se sa posljedicama mržnje. Važno je napomenuti da su prema svim učesnicima provedene epidemiološke mjere uz kontrolu temperature i evidentiranje svih koji su ušli u prostor Memorijalnog centra.
Nevres je pobijedio mržnju
“Dolazim ovdje godišnje dva do tri puta, jer treba se sjećati a ne mrziti. Ovdje su moj djed, otac, amidža i nekoliko rođaka.”, priča Nevres Muminović nakon što je svakom od njih proučio Fatihu. “Imam svoju porodicu, suprugu i dvije kćerkice, i majka je s nama. Živim i radim u Orašju ali često dolazimo ovdje”, kazao je. Toliko smirenosti u glasu a na licu jasna bol, uvjeri me kod ovog momka da je sjećanje i najbolja terapija koja ovdje među nišanima vrati izgubljenu snagu da se nastavi živjeti dalje.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju