Plakete Zeničko-dobojskog kantona dobili su: prim.dr. Eldira Hadžić, za doprinos u oblasti medicine, Derviš Kovačević, za doprinos u oblasti privrede i dr.sci. Edin Berberović, za doprinos u oblasti nauke.

Uz poštivanje i pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera, naredbi i preporuka kriznih štabova, jučer (ponedjeljak, op.a.) je obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona. Nakon polaganja cvijeća delegacija Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona na spomeniku Kameni spavač i odavanja počasti poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata, te svečanog prijema predsjedavajućeg Skupštine i premijera Kantona za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata i predstavnika Saveza logoraša u ZDK, upriličena je Svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, te odavanja počasti svim poginulim borcima i braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu BiH kao i svim civilnim žrtvama rata, prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić. „Svim građankama i građanima Zeničko-dobojskog kantona upućujem iskrene čestitke povodom 29. augusta – Dana Zeničko-dobojskog kantona, sa željom da nam buduće vrijeme donese prosperitet, te bolji i pravedniji život za sve građane u kantonu. Također, svim građankama i građanima Grada Visoko upućujem čestitku u povodu 29. augusta, Dana Grada Visoko“, rekao je predsjedavajući Huskić, zahvalivši se svim pojedincima, organizacijama, gradonačelnicima gradova i načelnicima općina, te predsjedavajućim gradskih i općinskih vijeća koji su uputili čestitke povodom Dana Kantona.

Delegacije Skupštine i Vlade ZDK položile cvijeće na spomeniku Kameni spavač

I ovu godinu obilježila pandemija koronavirusa
U prigodnom obraćanju, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je istakao važnost Povelje Kulina bana. „Radujem se što vas vidim na svečanoj sjednici Skupštine povodom 29. augusta, Dana Kantona. Na jučerašnji dan (29. august, op.a.) davne 1189. godine potpisana je Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti 2013. godine izabran da se obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona“, podsjetio je premijer Bašić.
Dan Kantona je, kako je istakao premijer Bašić, prilika i da rezimiramo godinu iza nas. Godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa, koja još traje i koja je negativno utjecala na sve aspekte društva. „Rad Vlade morali smo prilagoditi novonastalim uslovima i preduzeti interventne mjere kako bismo zaštitili zdravlje svakog čovjeka i sačuvali radna mjesta. Vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurali smo sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, pomoć privredi i poljoprivredi, a u isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti putne infrastrukture, školske infrastrukture te aktivno radili na programima poticanja razvoja privrede i zapošljavanja. Uštedama i domaćinskim odnosom uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, izvršavati ustavne i zakonske obaveze prema svim korisnicima budžeta, te održati redovnu isplatu plata zaposlenima u javnom sektoru“, rekao je premijer Bašić.

Delegacije Skupštine i Vlade ZDK položile cvijeće na spomeniku Kameni spavač

Podsjetio je da, nažalost, pandemija još traje i niko ne zna kada će prestati, iako je epidemiološka situacija povoljnija nego prošle i u prvoj polovini ove godine. „Ipak, statistički podaci pokazuju da se ekonomija oporavlja. U odnosu na kraj 2020. godine, broj zaposlenih u našem kantonu sa 30. junom veći je za oko 4.000, a broj nezaposlenih manji je za oko 1.100. Na kraju prošle godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 8,6 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 99,5 posto. Poređenja radi, pokrivenost uvoza izvozom Federacije Bosne i Hercegovine iznosila je 59,40 posto. Interventnim mjerama, koje su bile pionirske u Federaciji BiH, tokom pandemije uspjeli smo sačuvati hiljade radnih mjesta, a potom raditi na jačanju konkurentnosti naših kompanija. Uspjeli smo ojačati zdravstveni sektor u koji smo samo prošle godine usmjerili 9,4 miliona maraka, što je za oko šest miliona više nego godinu ranije. Proširili smo bolničke kapacitete, otvorili PCR laboratorije, modernizirali medicinsku dijagnostiku. Naše epidemiološke i interventne mjere bile su reper za mnoge kantone u Federaciji i za njih smo dobijali pohvale sa svih nivoa. Nastavili smo poticati razvoj poljoprivrede te smo uspjeli sačuvati liderske pozicije u proizvodnji maline, peradarstvu i plasteničkoj proizvodnji. Kroz poticaje u poljoprivredu našeg kantona uloženo je gotovo deset miliona KM, od čega tri miliona iz budžeta Kantona, a ostatak sa nivoa Federacije. Kontinuirano unapređujemo boračko-invalidsku zaštitu. Nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina isplatili smo pet miliona KM po osnovu egzistencijalne naknade, a ove godine taj iznos je značajno veći. Aktivno radimo na programima samozapošljavanja i zapošljavanja ove populacije, a sredinom ovog mjeseca pomogli smo otvaranje novih 60 firmi zašto smo izdvojili gotovo pola miliona maraka. Također, planiramo poticaje za postojeće boračke firme, a uskoro ćemo potpisati ugovore o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca. Stipendiramo studente po dva osnova. Za socijalnu politiku samo prošle godine utrošili smo gotovo 26 miliona maraka. Kontinuirano radimo na unapređenju prava i položaja zaposlenih u javnom sektoru, naših zdravstvenih radnika, prosvjetara, policije, pravosuđa i javne uprave“, kazao je, u svom obraćanju, premijer Bašić.
Ustrajnost i jedinstvo
Sve građane i političke subjekte pozvao je na zajedničku borbu protiv svih izazova i iskušenja, te na ustrajnost i jedinstvo, za naše društvo i domovinu BiH.
„Svoj posao radimo kako najbolje znamo i umijemo – odgovorno, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH. Narodna izreka kaže – samo onaj ko ne vesla, ima vremena da ljulja čamac. Stoga, svi zajedno gurajmo naš brod, naš Zeničko-dobojski kanton, ka boljitku i stabilnosti“, rekao je premijer Bašiš, poželivši svim građanima sretan Dan Zeničko-dobojskog kantona, u nadi da ćemo ovaj dan iduće godine obilježiti u povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija koronavirusa. „Upućujem iskrene čestitke dobitnicima javnih priznanja, a iskoristit ću ovu priliku da svim učenicima, koji će ubrzo sjesti u školske klupe, zaželim puno uspjeha u novoj školskoj godini“, dodao je premijer Bašić.
Dodijeljene Plakete ZDK najzaslužnijima
Nakon obraćanja predsjedavajućeg Huskića i premijera Bašića, uslijedila je dodjela javnih priznanja, odnosno Plakete Zeničko-dobojskog kantona, a ovogodišnji laureati su: dr.sci. Edin Berberović, za doprinos u oblasti nauke, prim.dr. Eldira Hadžić, za doprinos u oblasti medicine i Derviš Kovačević, za doprinos u oblasti privrede.
Dr.sci. Edin Berberović, profesor na Politehničkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, se zahvalio Zeničko-dobojskom kantonu i Odboru za dodjelu priznanja, kao i predlagaču prof. dr. Samiru Lemešu, koji su prepoznali određeni kvalitet i doprinos koji je dao u oblasti svog rada. „Čast mi je i zadovoljstvo primiti ovo priznanje od Ze-do kantona i to će svakako biti dodatni podsticaj da se dalje nastavim baviti poslom koji volim i u tom smislu dajem svoj doprinos. Naučno-istraživački rad predstavlja najbitniji preduslov za razvoj društva u cjelini. Nažalost, kao i u drugim oblastima djelovanja, i naučno-istraživački rad u našoj zemlji odvija se u otežanim okolnostima i u velikoj mjeri se zasniva na entuzijazmu pojedinaca. To nije dobro i potrebno je tražiti sistemska rješenja. Takvo rješenje u našem kantonu postoji i to je zakon koji tretira naučno-istraživački rad. Taj zakon donesen je prije nekoliko godina, ali nažalost još uvijek nije implementiran. Stoga, pozivam sve zainteresirane strane da se aktivno uključe u njegovu implementaciju. Na taj način poslala bi se snažna poruka da smo opredijeljeni za napredak i razvoj, a to bi sigurno doprinijelo i smanjenju odliva vrlo kvalitetnih mladih ljudi, koji u nemalom broju napuštaju našu zemlju i svoje potencijale stavljaju na raspolaganje drugim državama i društvima“, rekao je dr. Berberović, čestitavši Dan Kantona svim građankama i građanima.
Načelnica Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica prim.dr. Eldira Hadžić je nakon dobijenog prizanja istakla da ovo priznanje ne pripada samo njoj, nego i svim njenim kolegama koji su, sve vrijeme, na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.
„Ponosna sam na ovo priznanje jer je došlo na inicijativu pacijenata kojima se ovom prilikom zahvaljujem, a koji su prepoznali moj rad, kao i rad mojih kolega doktora, medicinskih sestara, i ostalog osoblja koji su liječili, njegovali i hranili pacijente sa Covid 19. Ova Plaketa nije priznanje samo meni, nego priznanje timu ljekara, infektologa, anesteziologa, internista i ostalih specijalizacija, kao i menadžmentu Kantonalne bolnice Zenica. Ovo je najbolja nagrada za moj rad i motivacija da nastavim ovako“, istakla je dr. Hadžić.
Veliko zadovoljstvo zbog dobijenog priznanja iskazao je i Derviš Kovačević, direktor firme Neimari Šerići, ističući da mu Plaketa predstavlja ličnu satisfakciju, te ovaj momenat doživljava kao stavljanje krune na sav uloženi trud i disciplinu u radu kroz sve protekle godine.
„Pri samom formiranju svoje građevinske firme, držao sam se određenih principa i stavova po kojima i danas firma uspješno funkcioniše. Ali, ono najbitnije na samim počecima, a što je vrijedno izdvajanja, jeste obećanje koje sam sam sebi dao, da će zadovoljstvo naših radnika uvijek biti na prvom mjestu, jer samo zadovoljan radnik je dobar radnik. Hvala Bogu, očito sam uspio u tim svojim nastojanjima, inače ne bih bio dio ovog događaja. Uputio bih posebnu zahvalu mojim uposlenicima što su me predložili za jedno ovakvo priznanje. Raduje me činjenica da sam u svom radu okružen ljudima koji prepoznaju moj trud i zalaganje, kako bismo svi zajedno imali najbolju moguću atmosferu. Dodjela Plakete za nas predstavlja dodatnu motivaciju da budemo još bolji i da još sigurnije naše poglede usmjerimo ka ostvarenju naše vizije“, kazao je Kovačević.
Po završetku Svečane sjednice, u auli zgrade sjedišta Kantona upriličen je prijem za medije, te zvanice javnog, društvenog i kulturnog života.