U nedjelju, 14. novembra obilježen je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Više od 530 miliona ljudi danas živi s dijabetesom. Mnogi nemaju redovan pristup temeljnim komponentama brige o dijabetesu, koje uključuju inzulin i oralne lijekove, opremu i potrepštine za samokontrolu, zdravu prehranu, sigurno mjesto za vježbanje i edukaciju i psihološku podršku.
Eskalirajuća zdravstvena prijetnja
Daleke 1921. godine, 14. novembra, Frederick Banting i Charles Best predstavili su svoje istraživanje koje je dva mjeseca kasnije dovelo do prve uspješne upotrebe terapijskog inzulina. Sedam decenija kasnije, 1991. godine Internacionalna federacija za dijabetes (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) ustanovili su Svjetski dan dijabetesa i od tada se 14. novembra obilježava u 170 država svijeta, kao odgovor na eskalirajuću zdravstvenu prijetnju koju predstavlja dijabetes. Hiljade lokalnih kampanja, aktivnosti, projekcija, sastanaka i događaja održavaju se svake godine 14. novembra, ali i tokom cijelog mjeseca novembra.
Pružiti najbolju skrb
Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica i ove godine se uključilo u obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Volonteri iz Srednje medicinske škole i Medicinskog fakulteta u Zenici sudjelovali su u akciji besplatnog mjerenja šećera u holu Tržnog centra Džananović. Za samo dva sata nivo glukoze u krvi izmjerilo je 775 Zeničanki i Zeničana.
IDF je ove godine uputio poziv nacionalnim vladama da omoguće pružanje najbolje moguće skrbi za osobe koje žive s dijabetesom i razviju politike za poboljšanje liječenja dijabetesa i prevencije dijabetesa tipa 2, posebno među mladima.
Dijabetes tip 2
Predsjednik Skupštine Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica Haris Delić ističe da su oboljeli od dijabetesa tip 2 gurnuti na margine. Navodi da ovaj tip dijabetesa imaju oboljeli koji su na terapiji tabletama, a njihova prava su minimalna. Oni ne dobivaju besplatne trakice niti su uključeni u nacionalne programe liječenja i prevencije. Od ukupne populacije u Zeničko-dobojskom kantonu od dijabetesa prema nekim procjenama boluje oko 10 posto stanovništva, a gotovo polovina ima dijabetes tip 2.
“Oni nemaju mogućnost za samokontrolu, jer od zdravstvenog sistema ne dobivaju trakice nego su prepušteni sami sebi. Tražimo od nadležnih da nas saslušaju i da im iznesemo problem, da prezentiramo brojke i činjenice. Molimo sve koji odlučuju o tome da se za dijabetičare tipa 2 trakice uvrste na listu pomagala koju finansira Zavod zdravstvenog osiguranja. Tražimo minimalno da to bude barem deset trakica mjesečno”, kaže Delić.
Podsjeća da je ovo udruženje od 2012. do 2017. vodilo razne aktivnosti i vršilo pritisak na nadležne vlasti, koji je na koncu rezultirao uvrštavanjem na listu pomagala prvo po 10, da bi taj broj kasnije bio povećan na 25 trakica mjesečno za oboljele na inzulinskoj terapiji. Danas ovo pravo ostvaruje oko 10.000 oboljelih od šećerne bolesti. Na isti način izborili su se za inzulinske pumpe i povećanje broja iglica za oboljelu djecu. Delić naglašava da su postignuta prava rezultat zajedničkog i sinhronizovanog rada ovog udruženja i Saveza udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju