Kakanjka Emina Bajtarević je diplomirana kulturologinja koja je nedavno na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici odlikovana Poveljom dekana za uspješno okončani studij sa prosjekom 10. Trenutno je na master studiju u Oslu-smjer Socijalna antropologija sa akcentom na političku ekonomiju. Tokom obrazovanja je uvijek imala visoke ocjene ali su, kako kaže, postojala razna očekivanja u njenom okruženju oko upisa na fakultet. Ipak, posebno joj se dojmio spisak naučnih oblasti Odsjeka za kulturalne studije.
Muzikom premostila jaz između studenata i profesora
„Uporedo sa prvom sedmicom prve godine fakulteta je bila i prva sedmica života u studentskom domu u Zenici. Sjećam se da mi je tad jedino bilo važno kako ću na vrijeme stići na predavanja i ne promrznuti u zimskim mjesecima. Prvu godinu studija čak nisam ni završila sa svim desetkama. Međutim, kad sam prvi semestar druge godine okončala sa desetkama, pomislila sam da bih mogla pokušati nastaviti tako“, kaže Bajtarević te dodaje da je njen ključ uspjeha bilo samouvjerenje da spremati ispit nije ništa strašno te da će sve uvijek bolje proći ako tome pristupa opušteno i sa ljubavlju prema struci. Pored akademskog uspjeha, kakanjka Emina je uspješna i u svijetu muzike, kojom je uspjela premostiti jaz između studenata i profesora koji se nerijetko javlja. „Kada su profesori saznali za moj talenat i kada sam počela češće nastupati na poznatijim manifestacijama i TV programima, oni i tadašnji rektor Damir Kukić su me podržavali u tome i pozivali da učestvujem i pišem pjesme za izložbe Fakulteta i svečane manifestacije Univerziteta. Naravno, prijatelji i roditelji su uvijek uz mene također, ali čini mi se da, kada se već zađe u dvadesete, edukacija postaje vrlo lična“, ističe Bajtarević.
Istraživački rad će raditi u Kaknju
Iako je svoje obrazovanje nastavila u Oslu, istraživački rad za master tezu će raditi u Kaknju, i to na temu potencijalne administrativne diskriminacije Roma. „Time želim započeti solidnu konekciju između Norveške i BiH na akademskom planu. Što se tiče onoga što slijedi dalje, mogu samo reći ono što bih željela: da moja profesionalna karijera i dalje uključuje bavljenje umjetnostima“, kaže Bajtarević poručujući mladima da svoje misli i nezadovoljstvo slobodno kažu roditeljima, profesorima, prijateljima. „Trebate raditi ono u čemu ste dobri, a ne ono za što vas drugi smatraju i čime mislite da treba da se bavite. Također, ako nađete tu stvar koja je vaša – glasno i sa njom. Vještina, talenat, spretnost, i neuobičajenost uvijek dobro prolaze“, poručuje Bajtarević.