Nakon višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa, u operativnoj akciji policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode 11 osoba. Protekle srijede okončali su pretrese na 11 lokacijа na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Nakon provedene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e u četvrtak su predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.


Ročište na Kantonalnom sudu u Zenici za razmatranje prijedloga Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za određivanje pritvora osumnjičenima Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini održano je u petak i trajalo je više od 10 sati. Iz Suda su se oglasili saopštenjem u kojem stoji: „Kantonalni sud u Zenici je, u krivičnom predmetu broj: 04 0 K 012115 21 Kpp 17, donio rješenje kojim je određen pritvor prema osumnjičenom K.F. u trajanju od 1 (jedan) mjesec, počev od 02.12.2021. godine od 11:00 sati do 02.01.2022. godine do 11:00 sati, i prema osumnjičenom D.V. u trajanju od 1 (jedan) mjesec, počev od 01.12.2021. godine od 09:20 sati do 01.01.2022. godine do 09:20 sati. U odnosu na osumnjičene B.K.A., M.A. i O.Z., sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora, te su umjesto pritvora određene mjere zabrane sastajanja sa određenim licima.“

Predstavnici „Zeničke inicijative – Kasumović Fuad“ u subotu su se obratili novinarima na press konferenciji povbodom određivanja jednomjesečnog pritvora Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice. Prisutnima se obratio Kenan Uzunović te rekao
da je kompletan proces sraman.

– Smatramo da je odluka sudije donesena ishitreno te da on, kao što tužiteljica nije imala vremena da ispita 11 svjedoka, nije imao vremena da pregleda cijeli obimni materijal. Mi smo legalisti, vjerujemo u sudstvo i vjerujemo da će se uvažiti žalba koju advokatski tim Fuada Kasumovića i ostalih danas uložiti. Nadamo se da će već u ponedjeljak svi biti pušteni na slobodu i da će biti ukinute mjere zabrane koje su sinoć izrečene -rekao je, između ostalog, Uzunović a potom dodao da već danima govori da je u pitanju politički montirani proces i kako je u to ubjeđen i da će se to dokazati u narednom periodu.
Na odluku Suda o određivanju jednomjesečnog pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, jer tužilac nije saslušao 11 osoba, odbrana Fuada Kasumovića najavila je žalbu.
– Moje je stajalište da je ovo pogrešna sudska odluka i da je tužiteljstvo namjestilo rezultat. Nije bilo nikakve zapreke da tužiteljstvo sasluša tih 11 svjedoka -smatra Asim Crnalić iz advokatskog tima Fuada Kasumovića.

– Tužilac je tražio da u pritvoru bude zadržan po četiri osnova. Sud je odbio tri osnova, ali je jedan ostao. Tako da se nadamo da će to biti završeno u ovih mjesec dana -dodala je Edina Rešidović iz advokatskog tima Fuada Kasumovića.
Reakcije iz Gradske uprave
U četvrtak je u Gradskoj upravi Zenice održana konferencija za medije u vezi s privremenom spriječenošću obavljanja dužnosti gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Medijima su se obratili: sekretar Gradske uprave Selver Keleštura, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović te predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenika Grada Zenica Nermin Ljubović.

Vijećnici u Gradskom vijeću Zenica na adrese Tužilaštva ZDK, VSTV-a, OHR-a, OSCE-a, Vijeća Evrope i Ambasade SAD-a u BiH su uputili molbu za ubrzavanje postupka saslušavanja svjedoka u slučaju „Zenicatrans“.
-Ovim dopisom Vas najiskrenije molimo da se ubrza postupak ispitivanja svjedoka u slučaju „Zenicatrans”, a samim tim spriječite eventualnu blokadu funkcionisanja Grada – stoji, između ostalog, u molbi koju je potpisao 21 vijećnik. Svoje potpise nisu
stavili vijećnici iz SDA i A-SDA.

– Nakon iznenadnog odsustva gradonačelnika Fuada Kasumovića iz javnosti poznatih razloga, Grad Zenica kao jedinica lokalne samouprave suočit će se s blokadom rada ukoliko okolnosti koje sprječavaju gradonačelnika u obavljanju njegove funkcije potraju. Shodno odredbama Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta Grada Zenica, Zakona o budžetima Federacije BiH i drugim propisima koji uređuju određene oblasti funkcioniranja i rada jedinica lokalne samouprave jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata odnosno utvrđivanje prijedloga je gradonačelnik. S obzirom da smo u mjesecu decembru, već je vrijeme da se utvrđuje Budžet u fazi nacrta ili prijedloga, kao i odluke o privremenom finansiranju. Jedini ovlašteni predlagač za utvrđivanje odnosno podnošenje nacrta/prijedloga Budžeta je gradonačelnik. Nijedan drugi organ to ne može uraditi. Nedonošenje budžeta vodi u blokadu rada Grada Zenica – rekao je Keleštura.
Mujkanović se osvrnula na nadležnosti gradskih službi, ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica.

Do zaključenja ovog broja „Naše riječi“ iz Kantonalnog suda u Zenici se nisu oglasili povodom žalbi koje su advokatski timovi uložili na mjere pritvora.

– Rukovodioci javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i gradskih službi održali su sastanak na kojem su razgovarali o postojećoj situaciji. Odluke koje se donose na nivou službi odnosno direktora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica nisu upitne. Građani ne treba da se brinu za usluge koje se obavljaju na nivou pojedinačnih službi. Međutim, ako spriječenost gradonačelnika da obavlja svoju dužnost potraje, doći će do problema u pružanju usluga u dijelu koji se odnosi na potpisivanje akata za koje je ovlašten gradonačelnik -naglasila je Mujkanović.
– Mi u Sindikatu smo zatečeni novonastalom situacijom. Održali smo sastanak i možemo poručiti našim građanima da neće biti uskraćeni za usluge koje im pružaju gradske službe i zaposlenici Gradske uprave. Ukoliko dođe do problema u donošenju Budžeta to će naravno osjetiti i naši zaposlenici. Želim naglasiti da je saradnja Sindikata i gradonačelnika izuzetno dobra -izjavio je Ljubović.
Upitan budžet za 2022. godinu
Vanredna press konferencija je održana i jučer (ponedjeljak, 6. decembar) u sali Gradskog vijeća na kojoj su se novinarima obratili Selver Keleštura, Sumea Mujkanović, Fatima Vojvodić pomoćnica gradonačelnika za finansije i Sabira Helvida pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

Nakon jučer održane sjednice Sindikalne organizacije Grada Zenica jednoglasno je donesen zaključak o upućivanju Protestne note u kojoj, između ostalog, stoji da će zbog novonastale situacije i moguće blokade Grada Zenica i Gradske uprave biti ugrožena i osnovna sredstva za rad svih uposlenika Gradske uprave zbog nemogućnosti provođenja postupaka javnih nabavki, te plaće i naknade koje nemaju karakter plaće.

– Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje budžeta Grada. Posljedice nemogućnosti izvršenja budžeta proizvode ostale reperkusije, koje su vezane za ostvarivanje osnovnih funkcija Gradske uprave i gradskih institucija-istakao je Keleštura i dodao da trenutno izvršavaju samo operativne, redovne poslove.
– Po zakonu, dakle po principima lokalne samouprave, po Statutu Grada Zenica, prema Zakonu o budžetima FBiH, jedini ovlašteni predlagač za podnošenje nacrta budžeta Gradskom vijeću na utvrđivanje i usvajanje jeste gradonačelnik. Drugog ovlaštenog lica i podnosioca nema. Do 31. decembra je neophodno usvojiti budžet Grada Zenica, odnosno u slučaju nemogućnosti provođenja tih procedura donijeti odluku o privremenom finansiranju. Dakle, od 1.1.2022. godine Grad neće imati instrumente finansiranja -kaže Keleštura.
Sumea Mujakanović je kazala da se služba na čijem je čelu suočava sa velikim problemima.
– Jednokratne naknade za novorođenu djecu, jednokratne naknade za građane koji idu iz ove službe apsolutno neće biti izvršavane. Zatim, isplate tranši za javne ustanove i preduzeća nisu isplaćene niti mogu biti u ovom trenutku isplaćene što znači da će javne ustanove i preduzeća koje su u ovom resoru također biti djelomično onemogućeni u svom radu. Isplate prema nevladinim organizacijama također nismo u mogućnosti servisirati. Rata poreznog duga prema NK „Čelik“ također neće biti u mogućnosti da se isplati i mislim da će u ovom trenutku, ako se nastavi ova situacija, doći u pitanje Sporazum s Poreznom upravom FBiH koja se tiče Čelika -rekla je, između ostalog, Mujkanović.
Sabira Helvida je rekla da se poslovi trenutno obavljaju u formi u kojoj to mogu. Fatima Vojvodić je dodala da je način donošenja Budžeta regulisan Zakonom o budžetima FBiH.
– Služba je, naravno u konsultaciji s ostalim službama i sektorima u okviru Gradske uprave, napravila radnu verziju nacrta Budžeta koja nije evo uspjela da ugleda svijetlost dana -kaže Vojvodić.
Skupovi podrške
Ispred sjedišta Gradske uprave su protekle sedmice održana tri skupa podrške zeničkom gradonačelniku na kojima svaki put bilo prisutno nekoliko stotina građana. Podršku Kasumoviću su pružili i brojni politički subjekti među kojima su Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i drugi.
Kantonalni sud u Zenici se povodom protesta građana oglasio u ponedjeljak saopćenjem za javnost u kojem između ostalog stoji:„Nezavisnost pravosuđa predstavlja preduslov za vladavinu prava. Sudija obavlja sudijsku funkciju nezavisno, na osnovu zakona i vlastite procjene činjenica, podržavajući nezavisnost pravosuđa sa individualnog i institucionalnog aspekta.“