Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba, a ustanovljen je na prijedlog tadašnje studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Cilj obilježavanja Svjetskog dana hidžaba je ukazivanje na predrasude i neugodna iskustva kojima su izložene žene sa hidžabom.
Život u skladu s islamom
Zeničanka Emina Buljubašić svoj hidžab odlučila je staviti prošle godine, u mjesecu Ramazanu. Ovim činom njen život i životne navike, koje je do tada imala, nisu se znatno promijenile. „Obzirom da sam i prije stavljanja hidžaba živjela u skladu s propisima koje nalaže islam, držala se vjerskih načela, moje životne navike se nisu značajno promijenile. Samo sam sebe obilježila vjerskim obilježjem gdje i bez predstavljanja ko sam i šta sam pošaljem jasnu poruku, muslimanka sam“, kaže Buljubašić.
Žene s hidžabom treba da uživaju prava kao i sve druge žene u našoj državi, međutim često su na meti kritika i doživljavaju brojne neugodnosti zbog toga što nose hidžab.
Diskriminacija i razbijanje predrasuda
Za svaku ženu koja nosi hidžab, kaže Buljubašić, mnogobrojni su izazovi.
„Česte su i neprijatne situacije i čudni pogledi, pogotovo ako imate i mišljenje. Nekako se kulturološki održalo da su žene sa hidžabom one koje trebaju da šute, da se bore za svoje ideale. U određenim situacijama bilo je i čudnih pogleda kad kažete da ste fakultetski obrazovani, da trebate magistrirati jer to nije uobičajeno. Prilikom zapošljavanja bilo je diskriminacije jer vam jasno kažu da na određene pozicije ne možete biti primljene jer nosite hidžab“, ističe Buljubašić poručujući da ljudi trebaju razumjeti da islam nije u mahrami, nego je mahrama u islamu.
Obilježavanje Svjetskog dana hidžaba već nekoliko godina se određenim aktivnostima obilježava i u našoj zemlji. Tim povodom će Medžlis Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu danas (utorak, op.a.) organizirati prijem i prigodan program za žene koje nose hidžab.