Svake godine 17 miliona ljudi širom svijeta oboli od karcinoma, a 10 miliona umre. U Zeničko-dobojskom kantonu, na osnovu podataka lokalnog registra za rak, u periodu 2009-2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.
Najčešće maligno oboljenje kod žena
Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. S obzirom na to da su prevencija i rano otkrivanje bolesti dokazano najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao organizacioni nosilac ovog pionirskog projekta, počeo je kampanju besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke. Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
Projekt u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i, za sada, četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te Kantonalnom bolnicom Zenica.
Podizanje svijesti za ranim pregledom dojke
Datum za početak prve ovakve akcije u BiH je simboličan, na Dan borbe protiv karcinoma, 4. februara.
„Posebnost projekta je što “prati ishod” pregleda žene, ako je nalaz “pozitivan”, prati dalji tok liječenja, a ako je “negativan”, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izliječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje“, ističe dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu u INZ.
Dvostruka kontrola svih nalaza
Pozivi su, nedavno, upućeni prema prvoj grupi od hiljadu žena i, za sada, upućuju se samo za uređaj u Zavidovićima, a u toku su pripreme za postavljanje i puštanje u rad uređaja na ostalim lokacijama. Kako su nam kazali iz INZ-a, gotovo sve pozvane žene su se odazvale pregledu u prvoj sedmici, nekoliko je tražilo odgodu predviđenom procedurom iz zdravstvenih razloga. Za svaki pojedinačni nalaz, osim stručnjaka iz ZDK, superviziju rade stručnjaci radiolozi iz Italije, čime se dobija na preciznosti i kvalitetu konačnog “čitanja”.
„Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka. Kao radiolog, godinama se nadam da će se dogoditi ovakav projekt, da će žene organizovano dolaziti na preglede, da će redovno biti pozivane, da ćemo tako podići svijest o potrebama pregleda, ali i broj rano otkrivenih slučajeva karcinoma dojke, jer on kad se na vrijeme otkrije može se uspješno i izliječiti“, kazala je dr. Amira Hadžić, direktorica Doma zdravlja Zavidovići.