Skupština Zeničko-dobojskog kantona organizirala je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici svečanu akademiju povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učesnicima akademije, među kojima su bili premijer Mirnes Bašić, ministri u Vladi ZDK-a, federalni i kantonalni zastupnici, dobitnici najviših ratnih priznanja, članovi boračke populacije te veliki broj građana, obratio se predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je rekao da “hrabro koračati u budućnost, jedino možemo ako ne zaboravljamo prošlost”.
Država za domaćina
Podsjetio je da se većina građana prije 30 godina na referendumu izjasnila za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, a nezavisnost su odbranili patrioti koji su se usprotivili brutalnoj agresiji.


“Da nije bilo referenduma prije 30 godina, pitanje je da li bi bilo države Bosne i Hercegovine. Bez obzira na kompleksnu unutrašnju strukturu, država je sačuvana, sačuvana je njena nezavisnost, potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet najljepše države na svijetu. Moja poruka građanima je da država nije za ‘svakoga’, nego je za ‘domaćina’. Budimo domaćini jer samo domaćinskim odnosom možemo izgraditi bolje sutra”, poručio je Huskić.
Isticati zastave
Naglasio je da bi građani trebali na ovaj dan da ističu zastave države BiH, kao što to rade institucije, da budu privrženi domovini i drže se puta koji su izabrali glasajući za nezavisnost.
“Moramo biti svjesni da samo građani mogu doprinijeti boljem sutra naše države, razboritim glasom i povjeravanjem države na upravljanje samo onima koji su je dostojni. Ne smijemo sebi dozvoliti da pomažemo onima koji su nastoje prikazati da je naša država nedovršena, odnosno država u kojoj nema perspektive za budućnost. Dozvolimo li to, njima ćemo olakšati da dovrše svoje namjere koje su davno pokušali da realiziraju”, rekao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a.
Program akademije
U muzičkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni orkestar Zenica, učenici i nastavnici Srednje muzičke škole i OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica te glumci Bosanskog narodnog pozorišta.