Prvog aprila svake godine obilježava se Svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Pored svakodnevne borbe s ovom bolešću, stručnjaci na ovaj datum posebno nastoje skrenuti pažnju šire javnosti na štetnosti alkohola i na posljedice koje on ostavlja na fizičko zdravlje, psihičko stanje, kao bolest pojedinca tako i obitelji, sa posljedicama na bračnu zajednicu, na radni i profesionalni status. Skrenuti pažnju da se alkoholizam kao teška medicinska i psihosocijalna bolest ipak ipak može liječiti, zato ukazivati i nuditi put spašavanja. Svaka ljudska duša zaslužuje i vrijedna je spasa. Zbog prevage medicinskog koncepta u sagledavanju alkoholizma, alkoholnu ovisnost danas prihvatamo kao bolest, ali moramo priznati da alkoholizam sigurno nije bolest u smislu u kojem je to dijabetes. Ovisnost o alkoholu jest bolest, teška, ali prije svega bolest koju je alkoholičar sam izabrao i koja se ponovno potvrđuje nastavkom izbora u nastavku pijenja. Nikoga alkohol nije sam opio već pojedinac konzumiranjem alkohola sebe napija i opija.
Konzumacija alkohola kao sveprisutna pojava
Živimo u društvu i izazovnom vremenu kada je konzumacija alkohola sveprisutna pojava. Osobe različitih spolova, dobnih skupina i socijalnog statusa posežu za alkoholom. Uzroci početka pijenja alkohola su različiti, a neki od njih su vaspitni stilovi roditelja, želja za eksperimentisanjem i novim iskustvima, pritisak okoline, ali i želja za bijegom od stvarnosti i problema.
Radi skretanja pažnje na ozbiljnost ove teme navodimo podatak koji je zastrašujući, a to je da se svake desete sekunde u svijetu gasi jedan život kao direktna ili indirektna posljedica konzumiranja alkohola. Alkohol ubrzava biološki sat, počinje da stare svi organi, mozak, jetra a posebno bitno za one kojima je izgled dominantan u samopouzdanju, koža ubrzano stari i bora se.
Statistički podaci su nemilosrdni. Mladi sve više konzumiraju alkohol. Prvi put probaju već sa 12 godina, a većina započinje u srednjoj školi. Podaci govore o rastućoj prevalenci konzumiranja alkoholnih napitaka koja prelazi 50 %, a to konzumiranje je predvorje stvaranja ovisnosti. Razlog uzimanja je nesnalaženje u realnom životu, jer nam djeca sve više ulaze i funkcioniraju u virtuelnom svijetu a nisu u stanju uspostaviti živi odnos sa vršnjacima dok na Faceboku imaju bezbroj prijatelja. Društveni odnosi su u krizi. Klasična obitelj postaje samo sjena zdrave obitelji. Djeca sve manje uče, čitaju, uzori su im samo ljudi koji lagano ali enormno zarađuju, a očekuju da im sve probleme riješe roditelji vezama li novcem
Drugi statistički podatak jeste da je sve više mladih žena koje piju i koje postaju ovisne o alkoholu, a to je katastrofalno. Uz sve pozitivno što emancipacija žena donosi, s njom ide i socijalni imperativ uspjeha. Mnoge žene koje se nađu u tom vrtlogu između zahtjeva karijere, braka, supruge, majčinstva posežu za alkoholom. To ih najprije ohrabruje i u početku umiruje, a onda je put u ovisnost kratak.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju