Naša zemlja se sprema za lokalne izbore, koji će se održati 15. novembra. Istekli su svi rokovi za prijavu političkih subjekata i kandidata, tako da je sada poznato ko će se sve boriti za naklonost birača. Stranka demokratske akcije prijavila je kandidate i liste za sve općine u Zeničko-dobojskom kantonu. S Miralemom Galijaševićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH, predsjednikom KO SDA ZDK i bivšim kantonalnim premijerom razgovarali smo o pripremama i kampanji za predstojeće izbore.
NR: Javnost je s posebnim zanimanjem očekivala objavu kandidatura i listi Stranke demokratske akcije. Šta su ciljevi SDA na Lokalnim izborima 2020?
GALIJAŠEVIĆ: Sve općinske organizacije su predložile kandidate i liste u skladu s rokovima koje je definisalo Predsjedništvo SDA BiH. Imamo kandidate za načelnike, odnosno gradonačelnike i liste u svim općinama i gradovima u ZDK. Radi se o jakim kandidatima i izuzetno dobrim nosiocima listi. Izborni cilj SDA je da osvojimo sva načelnička mjesta i većinu u svim vijećima.
Mladi i zreli
NR: Izbori 2016. su bili turbulentno razdoblje za SDA. Šta, nakon četiri godine, nudite biračima?
GALIJAŠEVIĆ: SDA već ima svoje načelnike u jednom broju općina i uopće ne sumnjamo da ćemo u tim općinama ponovo dobiti povjerenje birača, jer naši načelnici imaju odlične rezultate. Naš cilj je da vratimo općine i gradove u kojima smo izgubili načelničke pozicije prije četiri godine. SDA je očistila svoje redove od kadrova koji su lični interes stavljali ispred interesa društva i koji su zbog vlastitih sujeta stvorili razdor u stranci. Posljednji unutarstranački izbori trasirali su put novim mladim, ali politički zrelim licima, koji su se nametnuli kao lideri u svojim sredinama. Preuzeli su vođenje općinskih organizacija SDA, tako da je bilo logično da u većini ovih općina preuzmu odgovornost i budu kandidati na izborima.
Ganić i Pivić
NR: U fokusu su, ipak, gradovi Visoko i Zenica gdje su u utrku za gradonačelnike ušli aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i aktuelni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić?

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi