Iako su rudari, pod sloganom “Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH”, organizovali prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu, tražeći usaglašen kolektivni ugovor i druga prava, novi Kolektivni ugovor za oblast rudarstva na prostoru FBiH još uvijek nije potpisan. Ako pregovarački proces ne bude uspješan, Upravni odbor Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH odlučio je da će, u svih sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH, 23. maja stupiti generalni štrajk.
Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata radnika rudnika u FBiH, prema usvojenoj Odluci, jednosatni štrajk upozorenja bit će održan od 16. do 23. maja, u terminu od 7 do 8 sati ujutro, a ukoliko se do tada ne uspije usaglasiti sadržaj novog Kolektivnog ugovora, onda će štrajk upozorenja 23. maja u 7 sati ujutru prerasti u generalni štrajk.
Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić kaže da su rudari, zbog nepotpisivanja novog Kolektivnog ugovora, primorani na ovakvu odluku.
„Zbog nepotpisivanja novog Kolektivnog ugovora, svi zajedno smo najavili ovaj štrajk. Imali smo neke pregovore, koji su se trebali završiti do 01. maja, kada je na snagu trebao stupiti novi Kolektivni ugovor. Međutim, to se nije desilo i svih sedam rudnika je primorano na ovakvu odluku“, kaže Avdić.