Jedan od najznačajnijih projekata zeničkog Muzeja u posljednjim godinama je IPA REG projekat Fortress Reonvented u okviru kojeg je Muzej modernizirao muzejsku postavku u tvrđavi Vranduk. Riječ je o nabavci opreme, kompjutera, televizora i kamera za bolju prezentaciju našeg naslijeđa, te replika trodimenzionalnih predmeta tipičnih za srednji vijek, odjeće, posuđa, oružja, oklopa.

Među vodećim muzejima u BiH


Također su u okviru ovog projekta producirali album srednjovjekovne muzike „Tri kraljice“ u izvedbi muzičkog ansambla Fugato. Vrlo su važni regionalni projekti realizirani u saradnji s Fondacijom Mozaik, Western Balkan Fondom i Evropskim kulturnim naslijeđem, jer je riječ o regionalnim programima sračunatim na razmjenu umjetnika i zaštitu i promoviranje baštine. Naravno, tu je i uređenje stalnih postavki, medija XX stoljeća, etnološke u Muzeju i bosanskoj kući, historijske u Muzeju i tvrđavi Vranduk, uređenje kuhinje, trgovišta, objedovaonice, skriptorija u tvrđavi Vranduk, digitalizacija glavnog izložbenog salona, festival Tragovima bosanskog kraljevstva, Mali muzejski kutak, produkcija dokumentarnih filmova i još mnogo toga.
– U mnogo toga ubraja se, naravno, naše najznačajnije postignuće, formiranje bogate stručne biblioteke s više od 5.500 stručnih i naučnih naslova, što nas svrstava među vodeće muzeje u BiH. Značajne sanacione radove, te revitalizaciju, obavljamo na tvrđavi Vranduk skoro svake godine. U dva navrata opravljane su zidine obora, zatim mala kula, zamijenjen je krov na obje kule, te redovno intervenirano na šetnici oboda i kruništu, kao i na pukotinama koje se pojavljuju na zidinama. Sinagoga je renovirana u potpunosti, od krova do temelja unazad 12 godina. Dakle, novi krov, nova fasada, izolacija, parket, osvjetljenje izložbenog salona, sistem zagrijavanja i mnoštvo manjih zahvata koje nema smisla nabrajati -kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice te dodaje da je velik posao urađen i s Carevom česmom. Uz uređivanje česme i podesta, uređeno je drugo korito na mjesto izvornog koje je razbijeno u vrijeme gradnje RK Beograđanka.

Nova vremena, novi adeti



– Objavljujemo knjige u nekoliko edicija: Memorija, muzejski vodiči, Tragovima bosanskog kraljevstva, posebna izdanja… 33 naslova, stručna i populistička, iz koje ističemo knjige „Zenica, graditeljska baština“, „Stjepan Totić, prilog kulturnoj historiji“, „Kratka hronika zeničke književne scene“, „Murat Jašarević, retrospektiva“, muzejske vodiče za likovnu zbirku i zbirku medija XX stoljeća, te ediciju „Tragovima bosanskog kraljevstva“. Pripremamo za štampu naputak za učenje bosančice za djecu i omladinu -rekao je Jašarević i napomenuo da se u zgradi Muzeja nalazi pet stalnih postavki.
– Najznačajniji predmeti su Ploča Velikog sudije Gradiše, austrijska salon kamera, antički mozaici, stele, nakit iz 19. i 20. stoljeća, pripadajući etnološkoj zbirci. Nastojimo djelovati u skladu s vremenom koje nam pripada. Narod veli: „Nova vremena, novi adet“. Kako bismo na bolji način predstavljali muzejske sadržaje, prezentirali baštinu, nužno smo se opredijelili za korištenje savremene tehnologije, televizora, kompjutera, dakle digitalnih izložbi i filmova -kaže Jašarević i na kraju izdvaja neke od najposjećenijih izložbi u proteklom periodu: Gabrijel Jurkić, Victor Vasarely, Van Gogh, Digitalni Kulin ban, Pruga Šamac-Sarajevo, Murat Jašarević: retrospektiva, Back to Black, Power Up, Čarolija bosanske niti, Tkanje i tkanice, Šest stoljeća islama, NK Čelik.