Agencija za razvoj općine Tešanj uz podršku JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona u okviru projekta „ER2=S2“ Jednakost, Poštovanje, Prava = Društveno zadovoljstvo, organizovala je prve prekogranične igre za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju koje su održane na atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici.
Gosti iz Hrvatske i Crne Gore
Uz domaćina, na ovim igrama su učestvovali i članovi Osnovne škole „Josip Matoš“ iz Vukovara i Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića. Na ovim „Igrama bez granica“ održana su takmičenja u brojnim jednostavnim igrama ali i u pjevanju a svi učesnici su nagrađeni s velikim aplauzom.
– TRA je vodeći partner u ovom projektu, koji je prekogranični te u njemu učestvuju Crna Gora i Hrvatska. Današnje takmičenje, u sklopu ovog projekta, ima za cilj da se djeca zabave. Ne mogu se opisati emocije te djece, koja u sebi nemaju nikakve zle primisli. Baš su djeca, ali se takmiče i odrasli s poteškoćama u razvoju -kazao je Edin Ibrahimović, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj.
Nurđehan Šahinović, direktor JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK rekao je da se nada kako će drugi kantoni i Federacija napraviti nešto poput ovog što je urađeno u ZDK.


Odjeljenje Zenica, u sastavu Poslovne jedinice Visoko, je jedinica Javne ustanove „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona“. Centar pruža usluge mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama s područja Zeničko-dobojskog kantona. Rad Centra usmjeren je na rad s mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama. Pravo na korištenje usluga imaju mladi i odrasli s navršenih osamnaest godina i stariji. U radu s mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama stručni tim Centra koristi multidisciplinarni pristup. Radi poboljšanja psihofizičkog razvoja korisnika i unapređenja kvaliteta njihovog života radi se kroz grupni pristup.


Šahinović

– Imamo sreću da smo ušli u ovaj projekat prekogranične saradnje s Crnom Gorom i Hrvatskom. Mi smo iz tih sredstava iskoristili 82.000 Eura, do sad smo nabavili informatički opremu, napravili smo bazu podataka za djecu s poteškoćama u razvoju ZDK. Kupili smo tri CNC mašine za naše centre u Tešnju, Žepču i Visokom, kao i određene didaktičke materijale. Ove igre su, za mene, vrhunac ovog projekta jer po prvi put na jednom mjestu imamo djecu s poteškoćama iz tri države. Svi smo obradovani ovim projektom, naredne igre bi trebale biti u Crnoj Gori a potom i u Hrvatskoj -kazao je Šahinović te dodao da sport kao okupaciono-rehabilitacijsko sredstvo za ovu djecu je jako značajno i kako su im se u realizaciji takmičenja odazvali profesori Fakulteta za sport iz Sarajeva te, kao volonteri, studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
Sajam proizvoda
– Na ovom natjecanju sportskih igara imamo dvadesetoro djece, u različitim disciplinama. Mislim da smo pokrili sve discipline i da smo bili uspješni. Očekivali smo lijepu zabavu i to se i ostvarilo, jer projekt ima za svrhu inkluziju djece u međunarodnim vodama, preko granice… Da se druže, upoznaju, svi međusobno razmjenimo iskustva i da se zabavimo – istakla je učiteljica vukovarske škole Danijela Šarac.
U sklopu ovih igara, učesnici su izložili proizvode koje su proizveli štićenici tih ustanova te koje su namijenili za prodaju, a prikupljena sredstva će biti upotrijebljena za rad tih udruženje. Naredni domaćin Igara bez granica bit će Vukovar, a nakon toga Nikšić.