Prof.dr. Spahija Kozlić kandidat je Stranke demokratske akcije za gradonačelnika Zenice. S njim smo razgovarali o trenutnom stanju u Zenici, Izbornoj platformi i programu za Lokalne izbore, o problemima s kojima se Zeničani svakodnevno susreću kao i mjerama koje namjerava realizovati kako bi se ovi problem riješili.
Javna preduzeća su na koljenima
NR: Izborna platforma Stranke demokratske akcije i Vaš program za Lokalne izbore 2024 su nazvani “Program za spas Zenice”. Koliko je po Vašem viđenju situacija u Zenici teška i šta su Vam sugrađani rekli u brojnim kontaktima koje ste imali?
KOZLIĆ: Proteklih sedmica sam intenzivno razgovarao sa Zeničanima svih uzrasta, profila. Svi su saglasni da je gradski administrativni servis na koljenima. Usluga je izuzetno loša, skupa i spora. Stalno se uvode nove neefikasne procedure i novi nameti. Redovi ispred gradskih službi su sve veći. Uprkos neopravdanom povećanju zaposlenih administracija je sve tromija i komplikovanija. Zbog toga valja uraditi njenu temeljnu reformu. Na koljenima su i gotovo sva javna preduzeća i javne ustanove u gradu. Zenicatrans je u stečaju i ne funkcioniše, Grijanje je na izdisaju, Deponija “Mošćanica” je zakočena u svom razvoju “otimanjem” dobiti od strane Gradske uprave, umjesto da se ona reinvestira. Inostrani partneri u “Albi” su blizu odustajanja zbog stalnih ucjena, dok je “VIK” na granici likvidnosti. Jedino Gradska groblja rade. U Javnoj ustanovi Apoteke “Zdravlje” priziva se stečaj poput onog u Zenicatransu, umjesto da se radi na njenoj stabilizaciji. U oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja je stanje porazno, kultura je na margini interesa Gradske uprave i gradonačelnika. Svi, od profesora i privrednika, preko umjetnika, sportista, penzionera, poljoprivrednika, nezaposlenih, Zeničana izvan naše domovine, mladih, studenata, svi se slažu da smo postali zapušten i neodržavan grad. Ove dijaloge sam nazvao “Hiljadu razgovora za spas Zenice.” Jer su u njima građani rekli: VRIJEME JE!
Vrijeme je da pomirimo posvađane građane i okrenemo se budućnosti. Zato se naš program zove “Program za spas Zenice”.
„Program za spas Zenice“
NR: Tokom kampanje obišli ste mjesne zajednice i razgovarali s građanima o problemima sa kojima se suočavaju svakodnevno. Šta su naveli kao prioritetne zadatke novog gradonačelnika?
KOZLIĆ: Građani su zabrinuti što  Zenicu zaobilaze i domaći i strani investitori, što je Zenicu napustilo više od 10.000 mladih u proteklih osam godina i traže da se privreda rastereti, da se dovedu investitori i da se uspostave nove poslovne zone. Građani u suštini žele da ostanu u Zenici, da imaju kvalitetnu uslugu u Gradskoj upravi i da grad nije zapušten.
NR: U “Programu za spas Zenice” naveli ste kapitalne projekte koje planirate realizirati. Koji su to projekti?
KOZLIĆ: Građani, nažalost, u Zenici osam godina nisu vidjeli kran niti neki kapitalni projekat. To je prije svega izgradnja novog gradskog mosta na rijeci Bosni, otvaranje novih poslovnih zona, nastavak izgradnje GGM-a, izgradnja podzemnih garaža i novih parking mjesta, izgradnja nove zgrade hitne pomoći Zenica, proširenje stadiona Bilino polje, revitalizacija i obogaćivanje zabavno-rekreativnih sadržaja na zeničkim izletištima (uz osiguranje kvalitetne putne infrastrukture).
NR: Naveli ste niz mjera i aktivnosti iz oblasti javnog sektora, javnih preduzeća i komunalnih usluga. Možete li nabrojati najvažnije i šta bi građani Zenice imali kao rezultat tih mjera u svakodnevnom životu?
KOZLIĆ: Imamo planove kako riješiti problem grijanja, primarne toplovodne mreže u gradu, plinske mreže u gradu, studije alternativnih i autonomnih modela zagrijavanja grada, širenja mreže daljinskog grijanja, javne rasvjete i odvoza smeća na području cijelog grada. Unaprijedit ćemo poslovanje i efikasnost javnih ustanova, uvesti e-upravu, okončati harmonizaciju podataka katastra vlasničke knjige. U saradnji sa višim nivoima pokrenut ćemo aktivnosti na legalizaciji izgrađenih stambenih objekata. Pooštrit ćemo kriterije za otvaranje kladionica, dislocirati ih iz centra Zenice i zabraniti njihov rad blizu škola, obdaništa i vjerskih objekata.
Realizirat ćemo projekte vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže gdje postoji potreba i interes mještana. Radit ćemo na izgradnji kolektora u gradskom i seoskom području kao i izgradnji pročistača otpadnih voda. Uradit ćemo priključenje seoskih područja na gradski vodovod.
NR: Vaša poruka Zeničanima i Zeničankama.
KOZLIĆ: Pozivam Vas da izađete na izbore, da izaberete promjene i da Zenicu zajedno spasimo i vratimo njenim građanima.
Gradska uprava će biti servis privrednicima
NR: Podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima su na prvom mjestu u Vašem “Programu za spas Zenice” . Hoće li Zenica, konačno, postati mjesto poželjno investitorima?
KOZLIĆ: Moj cilj je jednostavnije poslovanje i rad privrednih subjekata, a postići ću to na način da ću oslobodit poduzetničku inicijativu i otkloniti prepreke za poslovnu slobodu, inovacije i nove poslovne modele. Dakle, ukinut ću sve parafiskalne namete privrednicima i Gradska uprava će biti servis privrednicima. Poljoprivrednicima će biti omogućeno ono najvažnije, a to je da osiguraju svoja ulaganja. Nažalost, zbog sve češćih vremenskih nepogoda poljoprivrednici pretrpe ogroman gubitak a teško mogu nešto naplatiti. Uspostavit ću novu liniju u budžetu za osiguranje ulaganja u poljoprivredu i mislim da će to olakšati njihovo poslovanje.
Subvencije za boravak djece u vrtićima
NR: Obrazovanje i zdravstvo, briga o mladima i rad na stvaranju boljeg ambijenta za život za sve građane Zenice, biće također u fokusu Vašeg rada.
KOZLIĆ: Finansiranje predškolskog odgoja i obrazovanja je u nadležnosti Grada, dok su obrazovanje i nauka  uglavnom u nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti. Naravno, to ne znači da jedinice lokalne samouprave nemaju pravo sufinansirati aktivnosti u školama i fakultetima. Najbolji model je zajedničko ulaganje Kantona i Grada. Obnovit ćemo i opremiti sve prostore u kojima radi JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica”, subvencionirat ćemo boravak djece u zeničkim vrtićima i uvest ćemo posebne subvencije porodicama sa dvoje i više djece u okviru predškolskog odgoja i obrazovanja. Podržat ćemo palijativnu njegu za bolesne, preko patronažnih sestara u saradnji sa ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, humanitarnim organizacijama i drugim udruženjima i pojedincima. Kada su u pitanju mladi, svaka osoba sa biznis idejom, sa znanjem i umijećem šta i kako napraviti je dobrodošla. Saslušat ću i pomoći na sve moguće načine svakog ko želi pokrenuti svoju priču u svom gradu. Mladi se okupljaju oko sporta i planiram izdvojiti tri miliona KM za sport u Zenici, kako profesionalni tako i rekreativni jer se najveći broj mladih upravo okuplja oko sporta.