Piše: Prim.mr.med.sci Amir dr. Čustović spec. neuropsihijatar


Povodom dana Mentalnog zdravlja ispred Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, koji participira u prevenciji i čuvanju mentalnog zdravlja nudimo poruku kojom želimo upozoriti na negativan kontekst u kome živimo a koji se veoma tiče našeg zdravlja a osobito mentalnog. Živimo u vremenu prebrzog naučnotehnološkog razvoja, a zenitu se ne nazire vidik, novine nas zatiču svakodnevno. Isti taj napredak sa sobom nosi veliki teret prilagodbe pojedinca u utrci da se snađe u nastalim okolnostima.
Nedovoljno brige o mentalnom zdravlju

Dr. Čustović

Prilagodba je mentalni proces koji je trom, evolutivnog karaktera, zahtijeva vrijeme za promjenu našeg tjelesnog (fizičkog), mentalnog, socijalnog pa i duhovnog bića. Taj proces je predvorje urušavanja zdravlja. Zdravlje je najveća vrijednost koju čovjek može imati. Iako je zdravlje pojmovno jedno, iz razloga obrade pravimo dihotomiju (podjelu) na mentalno i tjelesno zdravlje. Obzirom da se u ovom mjesecu obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, samokritički i kritički se obraćamo svim čuvarima mentalnog zdravlja da ne pokazujemo dovoljno interesa i brige na planu čuvanja i prevencije istog. Vrlo je bitno da se prepozna trenutak u kome živimo, koga obilježava sukob logosa (smisla) i interesa. Živimo u društvu koje je utemeljeno na slobodnom tržištu, privatnom vlasništvu, sticanju kapitala, društvu koje nameće paradigmu kupovine zdravlja, ljubavi, sreće i smisla života. Ovaj posesivni pristup (imati) životu je potisnuo raniji egzistencijalni (biti) pristup. To su dvije bitno različite orijentacije prema sebi, svijetu i vrijednostima života, koji određuju strukturu naše osobnosti, način razmišljanja, doživljavanja i ponašanja. Biti znači živjeti zdravo i zahvalno u svom tjelesnom, duševnom, socijalnom i duhovnom blagostanju. Drugi, posesivni oblik života je zabluda da se kupovinom moći, bogastva, ljubavi obezbjeđuje sreća. Velika je greška u životu svoje zdravlje žrtvovati za bilo šta drugo, osobito kupovina bogatstva, slave, moći, pozicije, koje najčešće nemaju emociju i donose mentalnu otuđenost, koju imenujemo kao mentalni poremećaj.
Gradite strategiju mentalnog zdravlja
Urušeno mentalno zdravlje sa sobom nosi duboku patnju i bolno iskustvo kako za pojedinca tako i za njegovo okruženje. Prepoznaje se kao gubitak radosti, nesposobnost za sreću, gubitak volje za smislom, gubitak smisla za življenjem. Čuvanje mentalnog zdravlja ključno je za opću dobrobit i kvalitetu života. Naravno da treba razlikovati trenutno loše mentalno stanje od mentalnog poremećaja, ali treba učiti, razvijati strategije da se smanjuje učestalost lošeg trenutnog mentalnog stanja jer njegovo ponavljanje vodi u mentalnu bolest. Mentalno zdravlje je uslovljeno genetskim dizajnom sa kojim smo došli na ovaj svijet, ali sa istim kapacitetom i socijalnim, psihološkim, razvojnim, psihodinamskim i duhovnim ambijentom u kome pojedinac sazrijeva. Upravo ova druga uslovljenost je ona na koju se može uticati i sa kojom možemo mentalno zdravlje čuvati i jačati. Svjedoci smo vremena u kojem se afirmiraju vrijednosti koje vitopere postmodernističku misao dozvoljene kritike, koja dobiva karakter hajke, mržnje, besmislenog ogovaranje, sticanje dominacije kroz ponižavanje i prijetnju drugog. Pokušajmo u interaktivnom prostoru njegovati i zračiti ljubav, poštovanje, iskrenost, strpljivost, razumijevanje, opraštanje, nježnost, pravednost, pokloniti naš autoritet, čestitost, požrtvovnost, naše vrijeme, znanje i iskustvo, pokloniti naš smijeh, ali i iskrene suze i još mnogo toga. Aktuelno stresogeno vrijeme nas stalno opominje na to. Prepoznajmo i ponizimo grubost, agresiju, nemir, nepredvidivost, psihičku poremećenost, egoizam, prazna obećanja, prigovaranja, kritiziranja i stvaranje osjećaja krivnje, ponižavanje, nerazumijevanje, hladnoću, laži, nervozu, razočaranje…Moramo graditi strategiju mentalnog zdravlja radeći na sebi da bi nam bilo bolje. Prenijeću nekoliko temelja te strategije. Budite ono što uistinu jeste, ne pokušavajte biti ni superiorni ni inferiorni već asertivni i posebni. Gradite pozitivnu sliku o sebi i u istinu će te takvi i postati, a to je svrha i smisao vašeg života. Učite biti sretni, gradite novi sistem vrijednosti, budite proaktivni a ne reaktivni, učite da problem bude mogućnost da naučite nešto novo, manje kritizirajte više pohvalite, oprostite onima koji su vas povrijedili jer nepraštanje postaje bolest koja traje dok vas ne pojede, poštujte i veselite se tuđem uspjehu, vizuelizirajte i svoj uspjeh, izrazite zahvalnost i budite radije ljubazni nego u pravu, naravno da sve ima svoje crvene linije.