U Napretkovu domu u Vitezu je obavljena svečana dodjela književne nagrade za priču „Marko Martinović Car“. Na međunarodni konkurs pristiglo je 30 priča, a žiri u sastavu: dr. Larisa Softić Gasal (Tuzla), Tihomir Jovanović Tika (Beograd) i Sanja Babić Đulvat (Vitez) u prvom krugu je izabrao 10 priča za uži izbor a u drugom pobjedničke priče. Književnik Adnadin Jašarević iz Zenice za priču „Muzej sutrašnjice“ je dobio treću nagradu.
Obrazloženje žirija pročitala je Đulvat a za trećerangiranu priču je istaknula da uspješno uobličava rastrojenu, pomalo neozbiljnu sadašnjost odnosno doživljaje u glavama ljudi, naslanjajući se na skoru epidemiološku situaciju pronalazeći uzročan odnos između naoko nezavisnih činjenica.


Književna večer “Adnadin Jašarević- u kući bez prozora”
U bilioteci u Žepču priređena je prošle sedmice književna večer, književnik Adnadin Jašarević i moderatorica Emina Selimović su kroz ugodan i opušten razgovor i interakciju s publikom prošli kroz svaki segment pisanja i stvaranja Adnadinovih djela. Neka od najznačajnijih su: “Kuća bez prozora”, “Družba stvarnih sjena”, “Srce od kostiju”‘ te “Meduzin pogled”.
-Vjerujemo kako su svi prisutni uživali uz smijeh, glazbu i ono nam svima zajedničko, a to je ljubav prema knjigama. Zahvalni smo svima koji su prisustvovali i sudjelovali u književnoj večeri te se radujemo sljedećoj, kazala je direktorica Biblioteke Sabina Maličbegović.


– Lijepo je dobiti nagradu posvećenu čuvanju uspomene na značajnog bosanskog književnika Marka Martinovića Cara. Tim prije što rijetko učestvujem na konkursima za priče. Moja priča „Muzej sutrašnjice“ u biti je distopijska. Riječ je o dvanaestoj književnoj nagradi koju sam zavrijedio -kazao je Jašarević u izjavi za Našu riječ.