Nakon poroda žene, osim što su uplašene zbog nove životne uloge, doživljavaju i niz tjelesnih i hormonskih promjena kod majke. Iako se postporođajna tuga javlja kod velikog broja žena nakon samog poroda, ipak, važno je razlikovati je od postporođajne depresije koja se javlja kada simptomi traju duže od mjesec dana.


Trajanje i intenzitet simptoma najbolji su pokazatelj toga da li se radi o postporođajnom osjećaju tuge ili o depresiji. Postporođajna depresija može se dogoditi svakome, uključujući i očeve, te nije nužno vezana za rađanje prvog djeteta.


Simptomi i faktori rizika
Postporođajna depresija ne javlja se nužno odmah nakon poroda. Ona može početi i za vrijeme trudnoće, ponekad i nekoliko mjeseci nakon poroda, te predstavlja klasičnu depresivnu epizodu sa trajanjem i do godine dana. „Javlja se uglavnom zbog hormonalnih promjena ali i niza psiholoških promjena. Simptomi tipični za postporođajnu depresiju su sniženo raspoloženje, osjećaj bespomoćnosti, teškoće u ostvarivanju veze sa djetetom, pretjerano plakanje i razdražljivost, izolacija od okoline, poremećaji spavanja i ishrane, suicidalne misli vezane za sebe ali i dijete, želja da se djetetu nanesu povrede, nemogućnost brige za dijete, gubitak interesa za ranijim aktivnostima,…“, kaže magistrica psihologije Lejla Sarajlić, iz Centra za mentalnu rehabilitaciju Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju